Zagreb: Od 2006. novi gradski holding, riznica i kontrolni ured

Članovi zagrebačkoga Gradskog poglavarstva danas su popodnevnoj sjednici razmotrili prva izvješća o trima strateškim projektima započetima ove godine koja će biti provedena 2006.: holdingu Gradskom komunalnom gospodarstvu (GKG) d.o.o., Gradskoj riznici Gradskom kontrolnom uredu.

Predsjednik Uprave holdinga GKG d.o.o. Slobodan Ljubičić, koji obnaša i dužnost člana Gradskog poglavarstva za imovinsko-pravne poslove i gradsku imovinu, izvijestio je da holding 1. siječnja službeno počinje rad, ali da su pripremni sastanci s direktorima 23 trgovačka društva, osnivačka prava kojih su prenesena na novi holding, održani prije nekoliko dana.

"Iduće godine bit će usklađena knjigovodstva i računovodstva 23 trgovačka društva, njihovi informatički sustavi te ustrojen jedinstven sustav nabave", rekao je Ljubičić.

Osim njega u Upravi holdinga bit će do pet članova, a za sad su na te dužnosti imenovani Jadranko Husarić i Dragan Kovačević.

Pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo podsjetio je da je holding GKG d.o.o. registriran na trgovačkom sudu 28. prosinca i da mu je glavnica nešto viša od četiri milijarde kuna.

Od 1. siječnja 2006. grad će dobiti i svoju riznicu, a istodobno će se ukinuti računi svih gradskih ureda, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Tako će se gradski novac racionalnije trošiti, pravodobnije će se podmirivati obveze, što će utjecati na likvidnost grada, smanjit će se potreba za zaduživanjem te poboljšati nadzor prihoda i trošenja novca namijenjena proračunskim korisnicima, navodi se, uz ostalo, u dijelu izvješća o učincima primjene sustava gradske riznice.

Pročelnik Gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak ustvrdio je da će taj ured početi raditi u prvom tromjesečju 2006. s desetak zaposlenika iz Gradskog poglavarstva i tijela državne uprave. "Unutarnja revizija nije inspekcijski posao, nego kontrola učinjenog, ali najviše ćemo se truditi da budemo korisni savjetnici", rekao je Herak.

Na novinarski upit o pet predmeta koje Ured trenutačno obrađuje, Herak je odgovorio da ne može govoriti o postupcima koji su u tijeku te da svaka revizija završava nalazom te mišljenjem i mjerama gradonačelnika koji o tome izvješćuje. Gradonačelnik Milan Bandić je dodao da će "o svemu žurno izvješćivati".

"Umjesto da sjedim u udobnoj fotelji pošto sam dobio i treći gradonačelnički mandat, ponosan sam što sam potaknuo osnivanje holdinga, riznice i nadzornog ureda, kao što sam to i obećao u programu 'Vizija Zagreba za 21. stoljeće'", rekao je Bandić.

Na prošloj sjednici Poglavarstva u ovoj godini Zagrepčanima je obećao i da će 2006. moći dobiti i lokacijsku i građevnu dozvolu za najduže 45 dana nakon zaprimanja zahtjeva.

(Hina) xbdj ymć

Pročitajte više