zagreb: osigurano zemljište za gradnju kuća 40 branitelja, invalida Domovinskog rata

Grad Zagreb danas je osigurao zemljište od ukupno 21.000 četvornih metara u naselju Blato novo koje će se dodijeliti hrvatskim braniteljima, invalidima Domovinskog rata, za individualnu stambenu izgradnju.

Time će biti riješeno 40 od ukupno 90 zahtjeva branitelja koji su iskazali želju da vlastitim sredstvima izgrade kuće, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Napomenuo je da svaka parcela ima 500 četvornih metara i da će početak gradnje ovisiti o samim braniteljima odnosno o tome kad će predati projektnu dokumentaciju, zatražiti građevinsku dozvolu i slično te naveo da će se svi zahtjevi koji stignu u gradske službe rješavati prioritetno.

"Naša je zakonska, ali i moralna obveza da osiguramo smještaj za branitelje-invalide Domovinskog rata", rekao je Šostar.

Ustvrdio je da Grad Zagreb prednjači u brizi za branitelje i pritom dodao da je samo za njihovu rehabilitaciju ove godine osigurano 2,5 milijuna kuna.

Na sjednici je prihvaćen i zaključak kojim će se nastaviti realizacija projekta informatičkog obrazovanja "ECDL-om do posla" za 250 novih polaznika - nezaposlenih osoba. Cijena obrazovnog programa koje provodi centar za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje je 5.000 kuna po polazniku, a Grad Zagreb će sudjelovati s 50 posto učešća u trošku obrazovanja polaznika u iznosu od 625.000 kuna.

Tu je edukaciju dosad završilo 350 polaznika nakon čega se zaposlilo njih skoro polovica, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, a gradonačelnica Vlasta Pavić je izrazila nadu da će taj iznimno vrijedan projekt biti uspješan kao i dosada.

Gradsko je poglavarstvo danas utvrdilo i nekoliko izmjena vezanih uz Generalni urbanistički plan iskazanih kroz prethodno provedenu raspravu i Prostorni plan Zagreba kojima se, uz ostalo, za pet vojnih objekata briše oznaka posebne namjene. Osnovano je i Stručno povjerenstvo za nabavku izrade grafičkih prikaza prostornih planova, a voditelj je Ivica Fanjek.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više