Zagreb: Premijera kazališne zgode "Kazališne zgode i nezgode"

U SKLOPU Zagrebačkih ljetnih večeri u zajedničkoj produkciji Koncertne direkcije Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta večeras je u Operi HNKa premijerno izvedena opera "Kazališne zgode i nezgode" Gaetana Donizzetija pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša.

Redateljica je glazbenica Katerina Panti Liberovici koja već dugi niz godina djeluje u Italiji. Donizzetijevo djelo nastalo je prema libertu Domenica Giraldonija, a progovara o problemima opernog kazališta u prvim desetljećima 19. stoljeća.

U programskoj knjižici se napominje da je Donizzetijeva mladenačka farsa koloplet do suza smiješnih situacija koje maestro obavija melodičkom izražajnošću. Glazbena kritika ističe da u tom dijelu Donizzeti i razvija svoj dar za glazbenu komiku, nazvavši to djelo satiričnom studijom o operi kao najsloženijoj kazališnoj kategoriji, kojom osim umjetnosti itekako vladaju i ljudske strasti negativnih naboja.

Scenograf predstave je Angelo Sala, kostimografkinja Cristina Aceti, oboje iz Italije.

U premijernoj postavi nastupili su Sotir Spasevski, Martina Zadro, Davor Radić, Biljana Keserić-Koščal, Nikša Radovanović, Ivica Trubić, Siniša Hapač, Ivana Kladarin, Dalibor Hanzalek i Igor Hapač uz orkestar opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Publika je dugotrajnim pljeskom pozdravila večerašnje protagoniste.

Donizzetijeva opera "Kazališne zgode i nezgode" praizvedene u Napulju 1827. godine, a djelo je osobitu popularnost steklo u 20. stoljeću zaslugom talijanskog skladatelja i muzikologa Vita Frazija, izvedbom u Sieni 1963., potom su se zaredale brojne inačice diljem Italije i Njemačke.

U sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri i sutra će u Hrvatskom narodnom kazalištu biti ponovno izvedeno ovo djelo s početkom u 19,30 sati, a ne u 21 sat kako je naznačeno u vodiču Zagrebačkih ljetnih večeri.

(Hina) ta dd

Pročitajte više