Zagreb: SDP i HNS razišli se oko izmjena Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru

NOVE izmjene i dopune Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru Grada Zagreba danas su izazvale razmimoilaženje među članovima Gradskog poglavarstva.

Većinom glasova SDP-ovih članova podržan je zaključak s osam amandmana na izmjene Programa mjera koje je na sjednici predložio SDP-ovac Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, a odbijen je prijedlog pročelnice nadležnog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Ane Mrak Taritaš.

Po njenom mišljenju, čim je donesen novi Generalni urbanistički plan Zagreba, trebao je uslijediti i program mjera za unapređenje stanja u prostoru kao neophodan način njegove provedbe.

Svi su se složili da je od donošenja GUP-a izrađeno premalo detaljnih planova uređenja (DPU-ova), samo četiri: dva za lokacije POS-a i dva vezana uz privatne investitore. Međutim, razišli su se oko obuhvata pojedinih detaljnih planova uređenja.

Tako je Srećko Ferenčak, član Poglavarstva iz redova HNS-a, u raspravi naveo primjer s područja Jaruna gdje se dva DPU-a, SDP-ovim amandmanima, žele spojiti u jedan što smatra lošim jer se već definirano područje Sportsko-rekreacijskog centra Jarun spaja s prostorom predviđenim za "novi razvoj grada" gdje tek treba odlučiti što će se graditi. Dinamika izrade i ciljevi tu su potpuno različiti, naveo je. Također je imao primjedbu na preveliki obuhvat pojednih DPU-ova od kojih neki, kako je rekao, imaju površinu manjeg gradića.

Suprotno tome, Jelavić je naglasio da se DPU-ovi (koje je dijelila primjerice prometnica) nisu spajali mehanički već da se kod prijedloga amandmana konzultirao sa strukom iz svog Ureda i drugim urbanistima kako bi se Zavodu olakšala izrada DPU-ova i njihov broj smanjio sa 145 na 93.

Zbog tog SDP-ovog prijedloga sjednica Gradskog poglavarstva je bila prekinuta na jedan sat. Nakon što je tajnik Gradskog poglavarstva Vidoje Bulum ustvrdio da su amandmani podneseni na zakonit način, pristupilo se glasovanju bez mišljenja nadležnog Zavoda o njima.

Konačnu odluku o Zaključku o izmjenama i dopunama Zaključka o izmjenama i dopunama Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru trebali bi na sutrašnjoj sjednici donijeti članovi zagrebačke Gradske skupštine.

Također će razmotriti i današnji prijedlog Poglavarstva da Zdravko Tomac bude predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u GUP-u Zagreba.

Pročitajte više