zagreb: senat sveučilišta odlučio badinteru dodijeliti počasni doktorat

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je počasni doktorat toga sveučilišta dodijeliti Robertu Badinteru, nekadašnjemu predsjedniku Arbitražne komisije Europske zajednice.

O toj odluci Senata zagrebačkoga Sveučilišta sa sjednice održane 11. ožujka novinare je danas izvijestila rektorica Helena Jasna Mencer, koja je najavila za kraj travnja svečanu dodjelu toga počasnoga doktorata.

Stručno je povjerenstvo, koje je imenovao Senat Sveučilišta, zaključilo da je Robert Badinter svojim znanstvenim i javnim djelovanjem izuzetno pridonio borbi za pravnu kulturu, demokraciju i zaštitu ljudskih prava i takvim svojim djelovanjem posebice pomogao Republici Hrvatskoj u njezinoj pravno utemeljenoj borbi za samostalnost u obrani od velikosprskih presizanja i njezinom opravdanom nastojanju za međunarodno priznanje.

Time je, kako se dodaje u izvješću povjerenstva, Robert Badinter dao značajan i posebno vrijedan doprinos ostvarenju temeljnih prava i sloboda hrvatskoga naroda i državljana Republike Hrvatske.

Postupak dodjele počasnoga doktorata Robertu Badinteru pokrenut je 14. siječnja na sjednici sveučilišnoga Senata, a prijedlog je potekao od skupine profesora ustavnoga prava Pravnoga fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Pročitajte više