Zagrebačka gradska skupština prihvatila izvješće o izgredu u Puto-u

Zagrebačka Gradska skupština danas je prihvatila Izvješće o incidentu u Spalionici opasnog otpada PUTO te uzrocima i odgovornosti u vezi s požarom u tamošnjem skladištu 1. kolovoza 2002.

Izvješće su poduprli gradski zastupnici SDP-a i HNS-a, a oporbeni zastupnici (HDZ, HB, HIP, HSP) u raspravi su se usprotivili, a u glasovanju nisu ni sudjelovali.

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice za gospodarstvo Stipe Tojčić izvijestio je da je u tijeku i nakon izgreda u PUTO-u provedeno više mjera za uklanjanje šteta: od čišćenja tla i skupljanja otpada do sprječavanja negativna utjecaja na vode. Napomenuo je da nije bilo moguće odmah utvrditi utjecaj izgaranja stotinu tona opasnog otpada na zrak i zdravlje ljudi u okolici.

Tojčić je podsjetio da je 212 tona filter-pepela izvezeno u Njemačku, a ostatak će, kako je rekao, biti uklonjen do kraja mjeseca. U PUTO-u je još ostalo 280 tona zaprimljena i neobrađena otpada, te 140 tona opožarena otpada, za uklanjanje kojeg treba oko 350.000 eura.

Rekao je da je po priopćenju zagrebačke policije kriminalističkom obradom utvrđeno kako se osnovano sumnja da je pet službenih odgovornih osoba poduzeća PUTO "odgovorno za nepropisno uskladištenje", zbog čega su kazneno prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu.

Nakon požara na postrojenju su utvrđeni nedostaci i način njihova uklanjanja da bi se PUTO osposobio za dogoročno radno stanje. Nezavisni stručnjaci utvrdili su da PUTO može raditi, ali da ga je potrebno modernizirati i zamijeniti neke uređaje, rekao je Tojčić. Dodao je da bi za rad PUTO-a Ministarstvo zaštite okoliša trebalo izdati dozvolu, no za sada je poslalo samo pismo u kojemu traže da se obave sve pripreme za njegov rad. Nema smisla da uložimo 8,5 do 12,5 milijuna kuna pa da Ministarstvo tada odlučuje hoće li ili neće izdati radnu dozvolu, dodao je. Napomenuo je kako je moguće da takvo stanje završi stečajem i likvidacijom PUTO-a, jer se već sada "za hladni pogon" troši 800.000 kuna na mjesec i 250.000 kuna za vatrogasnu postrojbu koja osigurava Spalionicu.

Stečaj ili prodaju PUTO-a predložio je u ime Kluba gradskih zastupnika HSP-a Miroslav Rožić, rekavši da bi se tako spasilo devet milijuna eura. Također tvrdi da Gradska skupština ne bi uopće trebala donositi zaključke o odlaganju opasnog otpada jer je, kaže, za otpad obvezan onaj tko ga proizvodi, a za način njegova odlaganja nadležna je država putem Ministarstva zaštite okoliša.

Nenad Ivanković je rekao da gradski zastupnici HIP-a ne mogu biti zadovoljni samo činjenicom da će MUP progoniti pet ljudi, nego traže i odgovore na pitanja tko je izdao dozvole za gradnju skladišta u PUTO-u i za spaljivanje otpada s drugih lokacija, a ne samo s Jakuševca.

Kažimir Varda (HB) predložio je da se o PUTO-u raspiše referendum u gradskoj četvrti Novom Zagrebu - Istok.

Tojčić je rekao da podupire raspravu s građanima i da će u idućih mjesec-dva biti odlučeno hoće li PUTO raditi ili ne.

Prihvaćen je zaključak na prijedlog gradskih zastupnika SDP-a i HNS-a da postrojenje na sadašnjem mjestu može raditi samo dok završi sanacija odlagališta otpada Prudinec-Jakuševac.

Predstavnici jakuševačke Udruge za zaštitu okoliša, koji su pratili raspravu o PUTO-u, najavili su da će upotrijebiti sva zakonska sredstva kako ne bi dopustili nikakav pa ni pokusni rad odlagališta.

Pročitajte više