Zagrebački arhitekti traže javne natječaje za sve značajnije gradnje

DRUŠTVO arhitekata Zagreba (DAZ) danas je predložilo zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Poglavarstvu da po hitnom postupku donesu zaključak o obaveznoj provedbi javnih arhitektonskih natječaja za sve investicije, koje se u potpunosti ili dijelom financiraju iz proračuna, te za sve značajnije nove gradnje ili preoblikovanja u području gradskog središta i značajne poteze urbaniteta.

Uvođenjem takvog postupka otklonili bi se svi dosadašnji nesporazumi, a u oblikovanje grada uključili bi se oni koji su za to i najpozvaniji, smatraju zagrebački arhitekti.

Sadašnji način odlučivanja o urbanizmu Zagreba ocjenjuju sramotnim, a događaje u vezi s ishođenjem lokacijske dozvole za poslovni objekt u Vukovarskoj ulici, kulminacijom prakse u kojoj se postupci vode bez uvida javnosti.

"To evidentno pokazuje da su odluku o oblikovanju središnjeg gradskog prostora donosile administrativne službe i političari pod velikim pritiskom poduzetnika zainteresiranih za ostvarenje što veće dobiti. Takav način oblikovanja grada i zajedničkog javnog prostora, osim što otvara prostor za manipulaciju i korupciju, ne može dati pozitivne rezultate", ističu u Društva arhitekata Zagreba.

"U pitanjima oblikovanja gradskog prostora glavnu riječ moraju imati pozitivni propisi, struka kao predlagač i oblikovatelj rješenja i javnost", naglašavaju zagrebački arhitekti podsjećajući da takva načela vrijede u međunarodnoj praksi.

Pročitajte više