"Zagrebački holding zaradio prijavu Državnog inspektorata zbog rada na crno"

NA AUTOBUSNOM kolodvoru, Gradskim grobljima, Gradsko-stambeno komunalnom gospodarstvu i podružnici za upravljanje sportskim objektima, koji su sve dijelovi Zagrebačkog holdinga, radi se na crno, ustvrdio je Državni inspektorat, a javlja Business.hr.

Rezultat toga je zabrana rada u pojedinim prostorijama Autobusnog kolodvora i GSKG-a na 30 dana. Te su prostorije i zapečaćene, a u inspektoratu sumnjaju da će tako biti i s podružnicama Zagrebačke ceste i Robnim terminalima u kojima nadzor još uvijek traje.

U 21 podružnici Holdinga zaposleno je gotovo 13 tisuća djelatnika, međutim šest radnika i sumnja na još trojicu koji su bili zatečeni u radu na crno na licu mjesta, bilo je dovoljno za podnošenje prekršajne prijave protiv Zagrebačkog holdinga, članova uprave i voditelja podružnica, što će Državni inspektorat i učiniti.

U dopisu glavnog inspektora Krune Kovačića stoji da Zagrebački holding nije donio pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada i druga pitanja, da je sklapao ugovore o radu na određeno vrijeme na razdoblje dulje od tri godine, da su sklapani fiktivni ugovori o djelu za koje je s obzirom na vrstu posla trebalo sklapati ugovore o radu te radnike u zakonskom roku prijaviti na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a pojedine zaposlenike poslodavac nije, nakon statusnih promjena, obavijestio o prijenosu njihovih prava na novog poslodavca. 

Inspekcijski nadzor je vršen od 1. srpnja 20007. godine, do veljače ove godine.

"Koji rad na crno? U Holdingu je sve rađeno po zakonu, a kako su mi objasnili moji pravnici postoje različita tumačenja ugovora o djelu. Ne bih se koristio izrazom fiktivni ugovori jer ne znam što je to", izjavio je za business.hr Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga. Dodao je kako nema saznanja da su neki dijelovi podružnica Holdinga i zapečaćeni.

B.V.

Pročitajte više