Zakon bez presedana: Njemačka uvodi pravila za bolju integraciju migranata

Foto: FAH

NJEMAČKA je u četvrtak dobila zakon bez presedana koji određuje integraciju migranata, njihova prava kao i njihove obveze nakon dolaska rekordnog broja u zemlju prošle godine.

Tekst usvojen u zastupničkom domu, koji bi u petak trebao potvrditi gornji dom njemačkog parlamenta, predstavlja novinu u zemlji koja se dugo nije određivala kao zemlja imigracije.

Glavne linije zakona su poznate od kraja travnja. Među ostalim mjerama, vlasti će odsada određivati mjesto boravka priznatim tražiteljima azila, kako bi ih bolje rasporedili na teritoriju i izbjegli stvaranja geta. U slučaju prekršaja su predviđene globe i sankcije za tražitelje azila.

Njemačka neće davati pravo na trajni boravak izbjeglicama koji ne poduzmu dovoljno napora u integraciji, posebice u učenju jezika.

"Učenje jezika je također potrebno za privremeni boravak u Njemačkoj", određuje taj dokument.

Jedno poglavlje zakona posvećeno je zapošljavanju izbjeglica. Do sada su tražitelji azila ili osobe sličnog statusa mogli dobiti radno mjesto kad nije bilo kandidata među Nijemcima ili državljanima EU, a to ograničenje će biti ukinuto tijekom tri godine.

Izbjeglice koje su na obuci će dobiti dozvolu boravka u za vrijeme trajanja obuke. Onima koji prekinu obuku će dozvola boravka biti poništena, kao i pravo ostanka u Njemačkoj, upozorila je nedavno kancelarka Angela Merkel.

Tekst o uključenju je uzdrmao političke tradicije zemlje u kojoj su konzervativci dugo odbijali ideju da Njemačka bude zemlja imigracije, iako stotine tisuća Turaka tamo žive od 1950-tih kao gosti-radnici.

Ironijom sudbine konzervativka Angela Merkel je otvorila put promjenama politikom masovnog prihvata migranata 2015. kojih je u Njemačku ušlo preko milijun.

Od tada je zemlja postrožila svoju politiku prema njima, a zatvaranjem "balkanske rute" je smanjen priljev migranata u zemlju.

Prema istraživanju sveučilišta Bielefeld objavljenom u četvrtak, njemački stanovnici dolazak migranata doživljavaju manje pozitivno nego ranije. Većina od 55 posto drži da se tražitelji azila moraju vratiti u domovine kada se tamo stanje popravi i 36 posto drži da dolazak brojnih migranata predstavlja prijetnju za budućnost zemlje.

Pročitajte više