ŽALBENO VIJEĆE ICTY-A ODBACILO ŽALBE ZDRAVKA MUCIĆA I OSTALIH

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u utorak je odbacilo žalbe i potvrdilo ranije presude Hrvatu iz BiH Zdravku Muciću i Bošnjacima Hazimu Deliću i Esadu Landži,

osuđenima zbog ratnih zločina nad srpskim zatočenicima logora "Čelebići" u srednjoj Bosni 1993./94. godine.L

U postupku vođenom po žalbama na preinačene presude, koje je novo raspravno vijeće izreklo 9. listopada 2001., Žalbeno vijeće odbacilo je te žalbe i potvrdilo utemeljenost preinačenja kazne Muciću sa sedam na devet godina i Deliću s 20 na 18 godina zatvora.

Esadu Landži na ponovljenom je suđenju potvrđena prvostupanjska kazna od 15 godina.

Prvostupanjske kazne u slučaju Čelebići izrečene su 1998. godine.

Mucić, zapovjednik logora, osuđen je zbog odgovornosti za devet ubojstava koje su počinili njegovi podređeni te za zlostavljanje, izazivanje patnji i nehumani postupak prema zatočenicima. Njegov zamjenik Delić i čuvar Landžo kažnjeni su strože jer su osobno ubijali i mučili zatočenike.

Presudu Žalbenog vijeća pročitao je njegov predsjednik, američki sudac Theodor Meron, ujedno i predsjednik ICTY-a. U obrazloženju je utvrđeno da su "presude primjereno revidirane" i da "žaliteljima nije nanesena šteta kod preinačenja".

"Žalbeno vijeće smatra da novo raspravno vijeće nije pogriješilo kod izricanja 9-godišnje kazne Muciću zbog ukupne težine kaznenog djela", navedeno je u sažetku presude.

Također je utvrđeno da nije pogrešno primjenjeno pravo kod smanjenja kazne Deliću na 18 godina nakon odbacivanja jedne od točaka optužbe za ubojstvo s umišljajem.

Vijeće je odbacilo zahtjev Delićeve obrane za ponovno razmatranje prvostupanjske presude, utemeljen na navodnoj "promjeni mjerodavnog prava" uz pozivanje na predmet Kupreškić kao mjerilo za "dostatnost dokaza za osuđujuću presudu".

Žalbeno vijeće utvrdilo je u obrazloženju da se žaliteljima vrijeme provedeno u pritvoru uračunava u kaznu.

Mucić se u pritvoru Haškog suda nalazi od 18. ožujka 1996., kada je uhićen u Austriji, dulje od sedam godina koliko mu je prvotno dosuđeno, a Delić i Landžo od svibnja iste godine.

(Hina) dh ps

Pročitajte više