ZAOŠTRAVANJE KAMPANJE PRED OPĆINSKE IZBORE U RS

Tri tjedna prije održavanja općinskih izbora kampanja se u Republici Srpskoj, a osobito u Banjoj Luci, sve oštrije profilira. L

Suočeni s visokim 'rejtingom' banjalučkog gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, favorita oporbe na čelu sa Savezom neovisnih socijaldemokrata (SNSD), lideri osam nacionalnih, prosrpski orijentiranih stranaka, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP), istaknuli su za svog kandidata Ljubišu-Bucu Kragulja, vlasnika kultnog 'BIG-radija' koji je tijekom rata u BiH slovio kao poluslužbeno glasilo SDS-a.

Po uzoru na tu stranku 'reformirao' se i njen službeni kandidat Kragulj koji u svojoj kampanji upadljivo naglašava da je Banjalučanin 'koji ovome gradu želi vratiti europski dignitet'.

Njegov suparnik Davidović je iz Laktaša, općine iz koje je i lider SNSD Milorad Dodik, pa ga politički protivnici optužuju da želi 'polaktašiti Banju Luku'. No, aktualni gradonačelnik 'banjalučki' poantira svoju kampanju: ovih dana profunkcionirao je sinhronizirani rad uličnih semafora ('zeleni val'), već godinama gradske komunalne službe rade besprijekorno (čak se ni rijetki 'stari Banjalučani' ne sjećaju da je grad ikada ranije bio čistiji), gradska uprava je kompjutorizirala rad sa strankama (više nema dugog čekanja 'u repu'), profunkcionirala je komunalna policija, otvaraju se novi pogoni i javni objekti, a za Davidovićeva mandata ponovno je oživjela i kulturna i gospodarska suradnja s gradovima u Republici Hrvatskoj.

S druge strane, Kragulj se suprotstavlja, kako naglašava, 'kriminalu i korupciji u gradskoj upravi', urbanističkom neredu, 'selektivnom asfaltiranju predizbornih putova', obećava iskorijenjivanje narkomanije, ali i uvjete za jeftinije legaliziranje oko 25 tisuća 'divljih' stambenih i inih objekata sagrađenih u ratu i nakon njega u Banja Luci, a za što je Davidovićeva ekipa odredila 'previsoku cijenu'.

Za Kragulja stanovit problem predstavljaju i druga dva konstitutivna naroda u RS, Bošnjaci i Hrvati, koji u velikom broju javno iskazuju svoju potporu Dragoljubu Davidoviću.

Za njegova mandata Hrvatska humanitarno-kulturna udruga 'Danica' i Klub nacionalnih manjina dobili su reprezentativne prostorije u centru grada, obnovljen je znatan broj banjalučkih džamija, a tim aktualnoga gradonačelnika pobrao je simpatije nakon što je Skupština grada postala pokrovitelj tradicionalne manifestacije 'Dani banjalučke dijaspore' koja je po prvi put organizirana u srpnju ove godine. Procjenjuje se, naime, da je danas širom svijeta 'rasijano' oko 60 tisuća Banjalučana koji su ovaj grad morali napustiti tijekom rata u BiH.

Za izbore se u Banjoj Luci po službenim podacima Izborne komisije registriralo 119.815 glasača, a sam čin glasovanja Banju Luku će stajati više od 500 tisuća KM. Znalci procjenjuju da će ovo biti najskuplji izbori u novijoj povijesti grada na Vrbasu. Političke stranke odnosno koalicije uložit će milijune KM u predizbornu promidžbu ? građani već tjednima 'istovaruju' iz poštanskih sandučića kilograme stranačkih letaka i koloriranih 'afiša' otisnutih na skupocjenom 'kunstdruk' papiru.

Oporba u gradu Banjoj Luci, u kojoj vlast kontrolira SNSD s još nekoliko manjih stranka, nikako ne može oprostiti Dragoljubu Davidoviću što 'njegova' komunalna policija uskraćuje postavljanje stranačkih predizbornih štandova na središnjem trgu: navodno ? 'iz sigurnosnih razloga'...

(Hina) xspod ysd

Pročitajte više