ZAPOSLENICI OPELA POKREĆU TUŽBU PROTIV GENERAL MOTORSA

Zaposlenici automobilske industrije Adam Opel AG namjeravaju protiv vlasnika Opela, američkog koncerna General Motors, podići tužbu. L

Prema riječima Petera Jaszcyka, inicijatora pokretanja tužbe i bivšeg šefa sindikalne podružnice Opela, podnositelji tužbe raspolažu dokazima da je General Motors godinama sustavnim iskorištavanjem njemački Opel doveo u težak položaj te da je nedavnom najavom o otpuštanju trećine od 33.000 zaposlenika Opela prouzročio nezdravu radnu atmosferu i sve žešće sukobe unutar tvrtke.

Prema Jaszcykovim riječima, Opel je godinama plaćao previsoke cijene za sastavne dijelove čime su Opelovi modeli postali nekonkurentni. GM je, osim toga, drastičnim mjerama štednje ugrozio daljnji razvoj Opelovih modela.

Kako je nadalje priopćio Jaszcyk, američki odvjetnici su već započeli s pripremom tužbe. On računa s uspjehom te dodaje da radnici Opela američkom vlasniku žele pokazati da nisu spremni na svaki kompromis.

Sadašnji predstavnik zaposlenika u Opelu, Klaus Franz, nije htio komentirati vijesti o pokretanju tužbe. Predstavnici poslodavaca i zaposlenika Opela se nalaze u pregovorima oko rješenja krize koja je zahvatila Opel.

General Motors je prije nekoliko tjedana najavio da će otpustiti 12.000 radnika Opela, što je izazvalo val prosvjeda, a radnici Opelovog pogona u Bochumu se tjedan obustavili rad, što je utjecalo na zastoj proizvodnje i u ostalim europskim podružnicama Opela.

(Hina) xnkre ybr

Pročitajte više