Zapovjednik američke vojske poručio Bushu: Nemamo dovoljno novca za rat u Iraku

"DEBAKL", je riječ kojom analitičari u Washingtonu opisuju situaciju u vrhu američke politike i njenog vojnog angažmana u Iraku, nakon što je zapovjednik vojske, general Peter Schoomaker ušao u otvoreni sukob sa nadređenima, ministrom obrane Rumsfeldom i vrhovnim zapovjednikom, Bushom juniorom.

Usprkos tome što je u posljednje tri godine na američke ratne avanture u Afganistanu i Iraku utrošeno 400 milijardi dolara, to vojsci očigledno nije dovoljno, jer se general sa četiri zvjezdice Schoomaker obrušio na politički vrh ne mareći da su za mjesec dana izbori u kojima je rat u Iraku ključno pitanje.

Zapovjednikovim optužbama pridružila su se i tri ugledna umirovljena visoka časnika, koji su pred senatskim odborom optužili Rumsfelda da minira rat u Iraku, a Pentagonu poručili da je nekompetentan "strateški, operativno i taktički".

General Eaton, koji je bio zadužen za obuku trupa u Iraku, izjavio je da "Rumsfeld i njegova ekipa moraju biti zamijenjeni ili nam preostaju još dvije godine iznimno loših odluka".

Optužili su Pentagon da vojnike izlaže riziku uskraćujući im najkvalitetniju opremu.

"Zašto naši vojnici koriste isti oklop koji se još prije tri godine pokazao neučinkovitim", upitao je, umirovljeni pukovnik Marinaca Hammes.

General John Batiste je upozorio da američka javnost nije upoznata sa stvarnim stanjem i gubicima, zbog straha državnog vrha da ne izgubi potporu za rat u Iraku

Časnici su upozorili da je rat u Iraku samo dodatno potakao islamske ekstremiste širom svijeta. Njihova reakcija je osramotila Busha jer je njegova stranka naumila kampanju temeljiti na njegovom snažnom vodstvu i autoritetu u "Ratu protiv terorizma".

Pročitajte više