Zaražena riba ne može u Sloveniju, ali može na naš tanjur

VETERINARSKA inspekcija je u Rijeci na većoj količini ribe koja je trebala biti otpremljena na slovensko tržište pronašla parazitske crve koji su vrlo opasni za ljudsko zdravlje. Prema pisanju Novog lista, parazitski crv anisakis je pronađen u 120 kilograma oslića. Spomenuti parazit može zbog nedovoljne termičke obrade završiti u probavnom traktu konzumenta i izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Međutim, problem sa zaraženom ribom je utoliko veći što je, nakon utvrđene zaraze, riba vraćena vlasniku koji je legalno može plasirati na domaće tržište. Naime, prema važećem Pravilniku o načinu puštanja ribe u promet ne postoji veterinarska kontrola ribe u maloprodaji, već se riba kontrolira samo prilikom izvoza.

Hrvatska izvan opasne zone

Problem s ovim crvom u ribe nastaje kad on prijeđe iz probavnog trakta ribe u mišićno tkivo, što je utvrđeno na ovoj pošiljci, a što se događa zbog nedovoljne količine leda na ribarskim brodovima ili pothlađene vode kojom se riba "šokira" odmah nakon ulova.

Veterinarska inspekcija više nema nadzor nad ribom u maloprodaji te je nemoguće utvrditi koliko ribe zaražene anisakisom završava na domaćim tržnicama i u ponudi restorana. Ipak, Hrvatska nije u zoni povećane opasnosti od zaraze tim morskim nametnikom jer se riba jede kuhana, pečena ili pržena, a ne sirova kao u nekim sjevernoeuropskim i azijskim zemljama.

Pročitajte više