Zarobljeni izraelski vojnik Gilad Shalit je "živ i zdrav"

PALESTINSKA militantna skupina koja je otela izraelskog vojnika Gilada Shalita izdala je priopćenje u kojem navodi nove informacije o njegovu stanju.

U priopćenju glasnogovornika Odbora narodnih otpora (PRC) koje je citirao Associated Press, navodi se da je vojnik Gilad Shalit živ i zdrav.

19-godišnji Shalit otet je 25. lipnja prošle godine u napadu na Izrael, a odgovornost su preuzele palestinske oružane skupine, među kojima i Brigade Ezzedina al-Qassama, vojni ogranak Hamasa.

U zamjenu za siguran povratak zarobljenog vojnika kući, otmičari su tražili oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika, od kojih su mnogi malodobni.

Dužnosnik PRC-a napomenuo je kako se otetog vojnika tretira po islamskim standardima odnosa prema ratnim zarobljenicima. "Spremni smo držati ga (zarobljenog) godinama, tako dugo dok nam se ne udovolji zahtjevima", piše u izjavi potpisanoj sa Abu Mujahid.

Izraelski premijer Ehud Olmert ponudio je u studenom prošle godine povući sa značajnog dijela teritorija, osloboditi "mnoge palestinske zarobljenike" i propustiti značajna financijska sredstva Palestinskoj samoupravi u zamjenu za oslobađanje Shalita. Uvjet je bio i formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi priznala državu Izrael i odrekla se nasilja.

Izraelski dnevni list Maariv navodi da je palestinski vladajući pokret Hamas proslijedio video kasetu zarobljenog Shalita proslijedio egipatskim vlastima, te da je izraelska vlada odbila osloboditi 250 zarobljenika u zamjenu za navedenu vrpcu.

U izraelskim zatvorima trenutačno je oko 10.000 Palestinaca iz "sigurnosnih razloga", od kojih je njih više od 700 pritvoreno bez podignutih optužnica ili pokrenutih suđenja.

E.A.J.

Pročitajte više