Zaslužuje li Slobodan Praljak himnu na komemoraciji?

Foto: Hina

U PONEDJELJAK će se održati komemoracija za Slobodana Praljka.

Hrvatski generalski zbor prigodnim programom oprostit će se od njega u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

>> Komemoracija za Praljka će biti u Lisinskom, recitirat će se i Shakespeare

"Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Danas je to potvrđeno. Scenarij je iskoordiniran s obitelji i najbližim prijateljima", otkrio je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Himna za ratnog zločinca

Između ostalog, na repertoaru je izvođenje himne, koju će ovom prigodom otpjevati klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Međutim, Slobodan Praljak je osuđeni ratni zločinac. Bez obzira na prašinu koju je podiglo njegovo šokantno samoubojstvo u haškoj sudnici, bez obzira što itko mislio o tome, ostaje činjenica da je on svejedno osuđeni ratni zločinac. Čak je i Andrej Plenković, nakon što je ugledni Guardian pisao o njemu kao o prvom europskom premijeru koji je podržao ratnog zločinca, priznao kako Hrvatska poštuje presudu haškog suda.

>> Guardian: Plenković je prvi europski premijer koji je podržao ratnog zločinca

>> HDZ je zapalio huškačku atmosferu zbog Praljka, a Plenković sad kaže da poštuju presudu


Uzevši u obzir tu činjenicu, koju je potvrdio i šef vlade, u ponedjeljak će u Lisinskom biti otpjevana himna za ratnog zločinca.



Ugled i dostojanstvo

Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske je jasan.

"Himna Republike Hrvatske može se izvoditi i na službenim proslavama, političkim
skupovima i drugim svečanim manifestacijama. Himna Republike Hrvatske ne smije se
izvoditi na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske", piše u članku 19. tog zakona.

Pitali smo se je li komemoracija za osuđenog ratnog zločinca "prilika koja vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske"?

Za komentar smo upitali političkog analitičara Žarka Puhovskog.

Praljak kao junak

"Praljak je po sadržaju ratni zločinac, ali po formi je najviše vodstvo Hrvatske proglasilo njega junakom i u tom pogledu generalski zbor se može pokriti tako da djeluje sukladno volji najvišeg državnog vodstva. Ne branim to, samo kažem kako se stvar može opravdavati", kaže nam Puhovski.

"Puno veći problem je što je državno vodstvo prihvatilo Praljka kao junaka", smatra analitičar.


Spomenuli smo mu kako je Plenković naposljetku ipak rekao kako poštuje presudu.

"Da, nakon što je dobio po prstima. Međutim, on to uopće nije rekao u prvoj reakciji, koliko god se gospodin Stier trudio reći da vlada to cijelo vrijeme govori. Vlada to ne govori cijelo vrijeme. Vlada je vrlo jasno odbila prihvatiti tu presudu i o tom naprosto nema nikakvog spora. Sad se malo povlači", kaže Puhovski.

Noć živih mrtvaca

"Ono što je sreća u nesreći je što je Praljak svojim pismom dao do znanja da ne želi veliki sprovod. Inače bi oni za njega organizirali veliki pogreb, a sad to ne mogu. To je sve konzekvencija činjenice da se Praljka tretira kao velikog junaka hrvatske nacije. Napominjem, da je to napravio Mladić to bi se proglasilo kukavičkim činom ratnog zločinca", kaže analitičar.

"On je sad prihvaćen kao svetac. Odnosno, za one koji vjeruju u logiku zombija, kao Željka Markić, onda je on zastava. Samo kod zombija mrtvac može biti korišten kao zastava. To je moguće samo u Noći živih mrtvaca. Ako se to ne prihvati, ako se shvati da nismo u Noći živih mrtvaca, onda je realnost takva da je Slobodan Praljak prvi hrvatski junak u zadnjih nekoliko dana. Generalski zbor je zadnji kojemu treba prigovarati zbog ovoga. Puno prije treba prigovarati Dnevniku HTV-a 29. 11. i neukusnim reakcijama predsjednice, premijera i gotovo svih iz oporbe", rekao je Puhovski.

Politička nekrofilija

"Radi se o tome da se čitavo državno vodstvo, uključujući oporbu, između mrtvog Tuđmana i budućnosti države opredijelilo za mrtvog Tuđmana. To je politička nekrofilija", rekao je Žarko Puhovski u razgovoru za Index.

 

 

Pročitajte više