Zašto DORH ne pokreće postupak protiv Plenkovića?

Foto: FaH, Sanjin Strukic/PIXSELL

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ne namjerava pokrenuti postupke protiv ministra financija Zdravka Marića, a ni protiv premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića zbog sumnji na lažne iskaze u slučaju afere Hotmail. Tako se može zaključiti iz odgovora koji smo dobili  iz DORH-a.

DORH čeka ili prijavu ili javno dostupne izvore

"Ako državno odvjetništvo zaprimi obavijest ili kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela iz Vašeg upita, odnosno kada javno dostupni izvori budu ukazivali na postojanje relevantnog stupnja sumnje na počinjenje tog kaznenog djela, nadležno državno odvjetništvo će poduzeti radnje na koje je ovlašteno te donijeti državnoodvjetničku odluku", stoji u odgovoru DORH-a na upit Indexa.

>> Iskaz Martine Dalić DORH-u dokaz je da Plenković mora otići zbog Afere Hotmail

>> Plenković nervozno komentirao novi postupak zbog Afere Hotmail

Iz iskaza bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić USKOK-u razvidno je kako Marić nije bio iskren pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa jer je priznao tek dva sastanka od najmanje sedam koji su povezani s krizom u Agrokoru. I vladin dokument koji je predan Povjerenstvu ne odgovara činjeničnom stanju. Vladin ured prešutio je sastanke održane 19. 2., 22. 2., 23. 2., 24. 2. i 28. 2. prošle godine, na kojima je sudjelovao Marić. Ključan je sastanak održan 19. veljače, kada je Plenković dao nalog Martini Dalić i Mariću da odu na sastanak s Todorićem. Na tom sastanku Todorić je tražio pomoć HBOR-a te je upravo Mariću predana prezentacija aktualnog financijskog stanja u Agrokoru.

Vlada objavila lažni dokument, a Marić krivo svjedočio

Vlada je tako objavila lažan dokument, a na temelju tog službenog dokumenta i svjedočenja Marića, Povjerenstvo je utvrdilo kako Marić nije bio u sukobu interesa. Zbog svega toga povjerenstvo je obnovilo postupak protiv Marića, a razmatraju se postupci i protiv Plenkovića te ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.  

Očigledno postoji osnovana sumnja o povredi članka 305. Kaznenog zakona koji definira davanje lažnog iskaza. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, ne zaboravimo, po definiciji stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje obavlja poslove iz djelokruga rada i nadležnosti određenih Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

No vratimo se na odgovor DORH-a Indexu. DORH spominje "javno dostupne izvore" kada govori o aferi Hotmail. Činjenica je da se ne radi samo o javno dostupnim izvorima, već o svjedočenju bivše potpredsjednice Martine Dalić pred USKOK-om uzrokovanog kaznenom prijavom političkih stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska protiv nje, premijera Andreja Plenkovića, bivšeg vladina povjerenika Ante Ramljaka te aktualnog ministra financija Zdravka Marića.

Nije prvi put

Iz obrazloženja odbačaja kaznene prijave razvidno je kako se bivšoj potpredsjednici Martini Dalić "poklonila vjera" kao i ostaloj dvojici svjedoka čija su svjedočenja bila ključna za odbačaj kaznene prijave. No zašto onda temeljem iskaza Martine Dalić koja tereti premijera Plenkovića i ministra Marića nije pokrenuta istraga po službenoj dužnosti, umjesto da se pozivaju na provjeru javno dostupnih izvora, odnosno čekaju prijavu?  

No nije ovo prvi put da se u slučaju Afere Hotmail, odnosno slučaja Agrokor, DORH ponaša blagonaklono prema aktualnoj vlasti.

Podsjetimo kako je za odbačaj kaznene prijave protiv Plenkovića, Marića, Martine Dalić i Ramljaka Odvjetništvu trebalo manje od mjesec dana, kao i da su od skupine Borg ispitani samo Martina Dalić i Ramljak. Treći ispitani je Zoran Besak koji prema dostupnim informacijama jedini nije naplatio svoj rad u pripremi Lex Agrokora.

Na kraju, naglasimo i to, USKOK je objavio odluku o odbačaju prijave samo dan prije nego što se glasalo o nagodbi u Agrokoru koju je izglasalo Privremeno vjerovničko vijeće. Takav savršeni "tajming" rijetko se viđa.

Pročitajte više