NA POTEZU JE DORH Mjesecima istražuju Todorića i Agrokor, što čekaju?

Foto: Hina, Index

JUČER JE podnesena kaznena prijava protiv Ivice Todorića i odgovornih osoba u Agrokoru. Prijava je podnesena samo zbog malverzacija u 2016. godini, iako je jasno da se tamo svašta nezakonito događalo godinama.

Index je jučer pokušao analizom Ramljakovih izjava doći do konkretnijih podataka o tome za što se točno tereti Todorić. Prema onome što smo izvukli, maksimalna kazna zatvora koja mu prijeti je 10 godina. Naime, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju, povreda obveze trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju, pogodovanje vjerovnika i pranje novca, sve su to odredbe Kaznenog zakona koje govore o prevarama u gospodarstvu, a koje bi mogle zahvatiti odgovorne osobe u Agrokoru, od Upravnog do Nadzornog odbora te posebno Ivicu Todorića. Za sve članke zakona predviđena je kazna zatvora od pet do deset godina.

Zašto DORH šuti?


U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) jučer nisu željeli ništa reći o slučaju Agrokor i kaznenoj prijavi koju je protiv odgovornih osoba podnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Jasno je da će Todorić morati odgovoriti na mnoga pitanja, ali nije jasno što DORH čeka.

Hoće li se oglasiti danas?

Poznati hrvatski odvjetnik Veljko Miljević jutros je kazao za N1 Televiziju da je začuđen što se DORH nije oglasio priopćenjem. Naime, on kaže da DORH ima obvezu o važnim stvarima izvijestiti javnost. "Bilo je minimalno za očekivati da će DORH potvrditi da je zaprimio kaznenu prijavu te makar inicijalima navesti protiv kojih osoba je podnesena, kao i o kojim se djelima radi. To je minimum onoga što su trebali učiniti jučer. Možda nisu stigli jučer, možda će danas", komentirao je Miljević koji nije želio precizirati o kojim bi se tu kaznenim djelima moglo raditi. "Ne smijem o tome govoriti. To mora reći DORH", dodao je.

Kazao je i kako iz jučer objavljenih materijala postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo koje se vodi po službenoj dužnosti. "U ovom trenutku nisu potrebni formalno pravni dokazi, već iz prikupljenih činjenica treba odlučiti postoji li dovoljno osnovane sumnje da je netko počinio kazneno djelo", rekao je Miljević i dodao kako vjeruje da je DORH došao do istih saznanja, da je možda i više toga saznao nego što zna Ramljak jer već mjesecima istražuje Agrokor.

Kapital Agrokora umanjen za 21,7 milijardi kuna


Podsjetimo, jučer je napokon predstavljeno revidirano izvješće Agrokora koje, s obzirom na gubitak iznad visine kapitala od preko 14 milijardi kuna, pokazuje da ta kompanija praktički više ne postoji i da bi njen vlasnik i bivši predsjednik, Ivica Todorić, mogao završiti u zatvoru.

Ukupni kapital Agrokora nakon revizije umanjen je za 21,7 milijardi kuna i to u razdoblju od kraja 2014. do kraja 2016. godine.

Stvarni rezultat kompanije u 2015. godini bio je minus od 1,2 milijarde kuna, iako su Todorić i uprava prikazali dobit od 3,6 milijardi.



Također, revizor je uočio brojne nepravilnosti u izvješćima, pa tako nije prikazano 3,9 milijardi kuna obveza, 2,3 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova te je 2,1 milijarda kuna novca i novčanih ekvivalenata nepravilno klasificirano.

Obveze Agrokora krajem prošle godine iznosile su 56,3 milijarde kuna, a imovina 41,8 milijardi, pa je gubitak iznad visine kapitala 14,5 milijardi.

Agrokor je godinama, kako pokazuje današnje izvješće, skrivao dio troškova. Neprikazani troškovi u razdoblju od 2010. do 2015. ukupno iznose 2,3 milijarde kuna.

Skrivali su se i primljeni krediti. Agrokor nije prikazao ili je krivo prikazao ukupno 3,9 milijardi kuna primljenih kredita.

Kako bi prikazao da ima što više gotovine, zajmovi u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna prikazani su kao novac ili novčani ekvivalenti.



Uglavnom, revizori su utvrdili više nepravilnosti: prikrivanje primljenih pozajmica/kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala i neadekvatno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata

Vladin povjerenik izjavio je da je protiv odgovornih osoba u Agrokoru podnio kaznenu prijavu.

Da podsjetimo, u svibnju ove godine i Sberbank je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i Agrokora, u kojoj ih se optužuje za prevaru u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje dokumenata. Prijavljeni su i zbog povrede obveze vođenja poslovnih knjiga.

Sredinom rujna optužbe na račun Agrokora iznio je i direktor Sberbanka Herman Gref, koji je osim optužbi na račun kompanije najavio i tužbu protiv revizora.

Gref je tvrdio da Todorić i revizori nisu prikazali milijardu dolara duga koje kompanija ima, a optužio je i hrvatsku vladu da podupire netransparentno poslovanje Agrokora.

"Pokušat ćemo vratiti svoj novac sudskim putem. Imamo strategiju, spremni smo i svjesni smo da bi to mogao biti dug proces. Tražit ćemo odgovornost svih ljudi uključenih u ovu prevaru. Tužit ćemo i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažna izvješća Agrokora", rekao je Gref ruskim novinarima.

Nalazi revizije za Agrokor za 2016. godinu by Index.hr on Scribd

 

Pročitajte više