Zašto je dobro da kupujemo Rafalee

Foto: FAH

TRI su temeljne funkcije države - vanjska sigurnost (vojska), unutarnja sigurnost (policija) i sigurnost imovine (neovisno pravosuđe). Država temeljno služi da vas netko ne napadne, opljačka ili na drugi način ugrozi te da vam je imovina sigurna i pravno i fizički. Sve ostale funkcije države - socijalne, obrazovne, zdravstvene, uključujući obnovu kuće koju na trusnom području niste osigurali od potresa - stvar su dogovora. 

Fizička obrana države je prioritet da bi sve drugo funkcioniralo. Ili, da budemo još jasniji, džaba vam vrtići, škole ili bolnice ako ih ne možete fizički obraniti od luđaka koji uzmu tenkove i oklopna vozila te krenu na vas sa suludom idejom progona ljudi, širenja teritorija i promjene granica. Imali smo baš takav primjer kada su nas napali prije 30 godina.

Nadzor neba je naša obveza

Nabavkom aviona Dassault Rafalea Hrvatska ispunjava jednu važnu mirnodopsku zadaću - air policing ili, kako to prevodimo, nadzor neba. Najjednostavnije rečeno, ako neki avion u hrvatskom zračnom prostoru ne odgovara na pozive, treba otići gore i vidjeti što se događa. Za tako nešto je potreban brzi vojni avion. Događa se češće nego što pretpostavljate i obično nije previše medijski zanimljivo - dežurni par lovaca se podiže, približi avionu koji treba provjeriti i vizualno uspostavi kontakt s pilotom. Ako je sve u redu, tipa pilot pokazuje da mu ne radi radio, dežurni dvojac će "mahnuti krilima" i vratiti se u bazu. 

Sve što leti iznad hrvatskog teritorija (ne zaboravimo ni more!) mora biti identificirano i u kontaktu s našom kontrolom zračne plovidbe. Ako postoji neki problem, lovci su tu da odrade svoj posao i provjere što se događa.

Funkciju zračnog nadzora možemo obavljati sami, može nam ju obavljati netko drugi (ali onda imamo zadaću ulagati u drugu komponentu zajedničke obrane jer NATO nije Caritas). Stoga je bolje da je obavljamo sami jer time zadržavamo tehnološke i kadrovske kapacitete nadzvučne avijacije, avione, sustav održavanja i unaprjeđenja, pilote i njihovu obuku. Teza da nas NATO treba braniti jer smo članica je pogrešna, zajednička obrana ne služi žicanju da mi ne bismo plaćali nešto, već jačanju obrambenih potencijala. Ako nebo ne nadziremo sami, onda ćemo ga na drugi način platiti. Nema besplatnog ručka.

Hrvatska dobiva mogućnost učinkovitog vojnog odgovora

Druga funkcija ovih aviona je, naravno, vojna - u regiji koja je kakva je imati oružje koje je u stanju učinkovito ohladiti bilo koju usijanu glavu u regiji je najbolji faktor stabilnosti. Nikada JNA ne bi napala Vukovar da su generali JNA znali da nema mišje rupe u kojoj se mogu sakriti. Nikada Dubrovnik ne bi bio bombardiran da su napadači znali da će biti sravnjeni raketama zrak-zemlja. Kvalitetna i učinkovita vojna sila je najbolji jamac mira jer je jamstvo odvraćanja. 

Bilo bi lijepo da se ne mora ulagati u vojsku, ali vojska je nužnost - ima je, uostalom, i najmirniji čovjek na svijetu, papa. Oni simpatični visoki dečki u šarenim uniformama na vratima značajnijih zgrada u Vatikanu imaju i suvremeno naoružanje i obuku za njegovo korištenje, u stanju su svakoga tko ugrozi poglavara Katoličke crkve učinkovito poslati Bogu na istinu.

Uzmimo za primjer i Švicarsku. Među planinama, u najmirnijem političkom okruženju, u stanju je kroz nekoliko sati podignuti ogromnu vojnu silu, stotine tisuća obučenih i naoružanih ljudi. Čak i simpatični Švedi imaju jednu od najmodernijih vojnih sila u svijetu. To je svijet. Bilo bi lijepo da nam vojna sila ne treba, ali treba.

Mogućnost razvoja suvremene industrije

Osim nadzornih i vojnih, još je jedan veliki potencijal ovih suvremenih aviona. A to je kadrovski i tehnološki. Kao prvo, ovim Hrvatska osigurava kadrove i znanja za razvoj i održavanje nadzvučne avijacije te sustav školovanja pilota koji je složen i vremenski dug. To daje mogućnost da u slučaju neke ozbiljne prijetnje ili sigurnosnog poremećaja samostalno i brzo povećamo obrambene potencijale na 2-3 eskadrile jer se avioni uvijek lakše nađu na tržištu nego što se mogu školovati piloti. Nadajmo se, naravno, da neće nikada biti potrebe za takvim scenarijem, ali dobro je imati tu mogućnost.

Drugo, ovaj avion otvara mogućnosti suradnje na području visoke tehnologije, što je upravo ono što treba Hrvatskoj. Avioni se mogu gledati usko, kao sredstvo nadzora leta i obrane, ali i šire - kao element razvoja tehnologije. Pametne zemlje razvoj vojne tehnologije uvijek vežu uz civilni razvoj visoke tehnologije - razvoj tehničkih fakulteta, znanstvenih i tehnoloških projekata, školovanje inženjera i tehničara. Tada trošak aviona objektivno postaje bitno manji jer služi stvaranju mnogih drugih složenih industrija velike vrijednosti. Naravno, koliko ćemo ovo iskoristiti, to je do nas i možda je sada, kada je ugovor potpisan, i najvažnija daljnja tema.

Politički odličan potez

Politički gledano - potez je odličan. Ova kupovina jača našu ulogu u NATO-u, gdje smo se pokazali kao pouzdan i važan partner, naši vojnici dobivaju pohvale u brojnim misijama. Naravno, savezništvo s Francuskom, jednom od dvije vodeće zemlje Europske unije i stalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a, ima također posebnu vrijednost.

Naravno, HDZ će i ovo pokušati iskoristiti u svoje promidžbene svrhe, no ne treba se na to puno obazirati, to bi napravila svaka vlast. Avione kupujemo od poreza koji svi plaćamo i svrha im je nadzirati hrvatsko nebo, omogućiti siguran zračni promet i, naravno, zaštititi suvereni teritorij ove države od svake vojne ugroze. Koliko paradoksalno zvučalo, tek ako razne usijane glave po Balkanu (a ima ih) znaju da neće dugo živjeti ako ugroze hrvatski teritorij i građane, tek tada možemo sigurnosno biti opušteni i živjeti u ovim krajevima u miru, suradnji, pa i prijateljstvu sa svima oko sebe.

A što se ovih drugih, tehnoloških, benefita tiče, to je ipak do nas samih, kako ovu priču razvojno iskoristiti je definitivno tema o kojoj bismo sada trebali početi više razgovarati.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više