ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Zašto je kontroverzni vjeroučitelj govorio na prosvjedu? Pitali smo organizatore

Foto: FaH

NA JUČERAŠNJEM velikom prosvjedu učitelja koji su organizirali sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu, jedan od najvažnijih govornika bio je riječki vjeroučitelj Marin Miletić koji je prethodno u prvim redovima do glavnog zagrebačkog trga hodao držeći se za ruke s poznatim sindikalnim liderom Vilimom Ribićem. Miletić se dosad u javnosti istaknuo kao promotor i podržavatelj Hoda za život, čiji je konačni cilj zabrana prava na pobačaj, a uz to se u javnosti često očitovao o raznim temama, redovito s ultrakatoličkih i nacionalističkih pozicija.

>> Ovaj čovjek bio je zvijezda današnjeg prosvjeda

Razgovarali smo s tajnicom Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) oko uključenja vjeroučitelja Marina Miletića među prve govornike jučerašnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića. Zanimalo nas je tko ga je odabrao za govornika te podržava li sindikat njegove stavove.

Tajnica sindikata: Svi govornici su dobro govorili, mi se ne bavimo brojanjem krvnih zrnaca

"Kad smo birali govornike, gledali smo na to tko će biti elokventan, dobar govornik. Jedan od govornika je protiv vjeronauka u školama, drugi je pak bio Miletić, koji je vjeroučitelj. Isključivo smo ih birali prema obrazovanju, a iz njegovog govora ne proizlazi ništa o njegovim osobnim opredjeljenjima. Govori na jučerašnjem prosvjedu su bili motivirajući", rekla je za Index Ana Tuškan, tajnica SHU-a.

Navodi kako su svi govornici dobro govorili i da imaju dobre govorničke vještine. Sve ostalo je, kaže, izvrtanje nečega što nema veze s obrazovanjem.

"Mi se ne bavimo brojanjem krvnih zrnaca i kako su politički opredijeljeni. To je stvar osobnog uvjerenja svakog građanina", rekla je Tuškan.

Naglasila je kako se iz govora vidjelo da ništa nije ukazivalo na nečije osobne stavove, nego samo na želju za boljim položajem zaposlenika u sustavu.

Tko je odabrao Miletića za govornika?

Na pitanje na temelju čije inicijative je Marin Miletić bio među istaknutijim predstavnicima prosvjednika, rekla je da su svi sindikati zajedno birali tko će govoriti na prosvjedu.

"Svi smo birali, imali smo jednog govornika iz osnovne škole, jednog iz srednje, jednog iz visokog obrazovanja te predstavnicu Facebook grupe. Iskreno, tek kad su mediji pisali o Miletiću smo zaključili kako se sve izokrenulo", kazala je.

"Bilo mi je žao čovjeka jer je odlično govorio"

Naglasila je kako oni kao sindikat ne ulaze u osobne odabire pojedinaca.

"Sindikati imaju članove raznih opredjeljenja, a svi imaju zajednički cilj i to je bolje obrazovanje i bolji položaj učitelja i profesora", rekla je Tuškan.

Kazala je kako se sindikati bave isključivo obrazovanjem.

"Nismo predsjednički kandidati, naš cilj su bolji uvjeti rada i bolji položaj u sustavu. Bilo mi je žao čovjeka jer je odlično govorio i to je bio cilj, da se predstavi obrazovanje na najbliži mogući način. Tu su svi ujedinjeni u istoj svrsi, njihova osobna razmišljanja i stavovi su osobne stvari i odabiri na koje svatko ima pravo", rekla nam je Tuškan.

Pročitajte više