Zašto je njemačka policija zadnjih deset godina tolerirala neonacističke teroriste?



NJEMAČKA policija je uhitila još jednu osobu osumnjičenu za pomaganje neonacističke grupe iz Zwickaua, koja je odgovorna za ubojstva više stranaca, javlja Deutsche Welle, no zapravo prava priča oko njemačkih neonacista krije se u pitanju zašto godinama doušnici policije ništa nisu javljali o teroristima u toj zemlji.

Ubili devet stranaca i policajku

Podsjetimo kako se grupa iz Zwickaua tereti za ubojstvo devetoro stranaca te za smrt jedne policajke. Optužuje ih se i za dva bombaška napada te više pljački banaka.

"Njemačku javnost i dalje zaokuplja pitanje kako je moguće da policija deset godina ništa nije znala o ubilačkom djelovanju neonacističkih terorista? Osim toga se u kontekstu djelovanja desnih ekstremista ponovo pokreće rasprava o potrebi i mogućnosti zabrane desnoradikalne stranke NPD. Prema tvrdnjama njemačkih medija, u NPD- trenutno ima oko 130 aktivnih doušnika i informanata, od čega ih je više od deset u vodećim tijelima stranke", piše Deutsche Welle dodajući kako su upravo doušnici bili razlog zbog čega je 2003. godine njemački ustavni sud obustavio prvi postupak zabrane stranke.

Policija tolerira desne ekstremiste?


Informacije na osnovu kojih se željela ishoditi zabrana su dostavljali velikim dijelom upravo djelatnici NPD-a koji se nalaze na platnim spiskovima njemačke Službe za zaštitu ustava.

Nemoć ili nerad njemačke policije doveli su do javnog mišljenja kako je njemački represivni aparat zapravo "slijep na desno oko", odnosno da su tolerantniji prema desnim ekstremistima nego prema lijevim.

"Tako 53 posto stanovništva smatra da se policija i pravosuđe drugačije, blaže, odnose prema nasilnicima s desne scene nego općenito prema drugim nasilnicima", podsjeća DW. 

Pročitajte više