Zašto trebamo biti skeptični prema broju mrtvih vojnika u Ukrajini?

Foto: EPA

ZAŠTO je tako teško prebrojati žrtve rata? Jedan od izazov u ratu u Ukrajini je neovisno potvrditi točan broj žrtava, a Rusija i Ukrajina tvrde da su ubile tisuće protivničkih vojnika. Moskva je danas objavila da je gotovo 500 ruskih vojnika ubijeno, dok Ukrajina još nije objavila podatke o vojnim žrtvama, ali tvrde da je poginulo najmanje 2000 civila.

Zašto bi trebali biti skeptični prema ovim tvrdnjama?

U ratu zemlje koriste informacije kao dio svoje strategije kako bi osigurale potporu stanovništva. Upravo zbog toga se pojavljuje velika količina dezinformacija.

Ukrajina, koju podupiru zemlje širom svijeta, želi pokazati razmjere razaranja i ljudske patnje koje je uzrokovala ničim izazvana ruska agresija.

Za Rusiju bi vijesti o masovnim žrtvama među ruskim vojnicima i ukrajinskim stanovništvom mogle bi problem. To bi moglo u Rusiji dodatno proširiti antiratne stavove i postati egzistencijalna prijetnja vladavini Vladimira Putina, piše BBC.

Dakle, tko je pouzdan izvor?

UN i skupine za ljudska prava najčešće su izvori kojima se mediji okreću za točne procjene broja žrtva. Međutim, i oni nailaze na probleme. Veliki dio njihovog osoblja se morao premjestiti ili zbog sigurnosne situacije nisu u mogućnosti posjetiti napadnuta mjesta. Podaci o broju žrtava se objavljuju tek nakon što zaposlenici UN-a potvrde informacije iz više izvora, uključujući preživjele, svjedoke, javno dostupne podatke i izvješća vladinih ili drugih organizacija.

Za tako nešto je pak potrebno neko vrijeme pa su brojke UN-a često niže od ostalih procjena. UN je jučer procijenio da je do danas ubijeno najmanje 136 civila. Ali pravi broj, upozorila je glasnogovornica Liz Throssell, vjerojatno će biti puno veći.

Pročitajte više