Zastupnici protiv predložene školske reforme

PREDSTAVNICI klubova zastupnika u popodnevnu nastavku saborskog zasjedanja uglavnom su negativno ocijenili Prijedlog projekta odgoja i obrazovanja za 21. stoljeće i od deset govornika podupro ga je samo predstavnik HSS-a.

Zastupnici su ocijenili kako je vizija programa nejasna, kako su promjene previše usmjerene na organizacijsku formu, a obrazovanje nastavnika nije dobro postavljeno.

Zdravka Bušić (Klub HB-a) rekla je da je predloženi projekt ´paradigma kaotična i neosmišljena programa´, dodavši da navedeni razlozi reforme ne mogu poslužiti kao argumenti korjenite promjene obrazovnog sustava.

Iako se složio da obrazovni sustav treba dograditi i modernizirati, Želimir Janjić (Klub HSLS-a) drži da su radikalni zahvati neprihvatljivi jer zahtijevaju velika ulaganja koja nije moguće namaknuti. ´Promjene su potrebne, no za to nije potrebna strategija´, rekao je Janjić.

Ni Klub SDP-a nije podupro projekt hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava, upozorivši na njegovu nestručnost.

Zlatko Šešelj istaknuo je da projekt ne sadržava znanstvenu analizu nedostataka sadašnjeg obrazovnog sustava i ne daje odgovore hoće li se organizacijskim promjenama dobiti kvalitetnije obrazovanje. ´Reformu moraju iznijeti nastavnici, a ne laboratorijski eksperimentatori´, rekao je Šešelj, upozorivši da revolucionarne promjene mogu biti opasne.

Miroslav Furdek u ime HSS-a smatra da Vladin prijedlog nudi kvalitetna rješenja zasnovana na stručnim mišljenjima koja postupno treba uvoditi u promjne kako bi se one mogle nadzirati.

Nevio Šetić u ime HDZ-a ocijenio je da u dokumentu prevladava teorijski konstruktivizam u kojem su pomiješana suprotna stajališta, a da rješenje stvarnih problema nije predloženo. Za predložene promjene treba neopravdano puno više novca, a učinci bi bili negativni. HDZ smatra da ne treba mijenjati model školovanja, nego predviđenim novcem poboljšati položaj učitelja i nastavnika te kvalitetu nastave.

DC je također podupro stajalište saborskog odbora te pozvao na otvaranje rasprave u kojoj će se postići strukovni konsenzus.

Predstavnik Kluba nacionalnih manjina Borislav Graljuk temeljne odredbe prijedloga ocijenio je prihvatljivim za odgoj i obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina. On se slaže da o projektu treba otvoriti rapravu.

Miroslav Rožić u ime Kluba HSP-HKDU-a smatra da je prijedlog ´loša i nedorečena priča´, utemeljena na neprihvatljivim ´revolucionarnim´ načelima uz uporabu rječnika koji nije u duhu hrvatskog jezika. ´Projekt ne donosi ništa dobra´, zakljućio je Rožić.

Predstavnica Libre Zrinka Glovacky-Bernardi ocijenila je da reforma nema odgovor na potrebe funkcionalne pismenosti i svladavanje novih tehnologija, nego je ostala na razini pismenosti kao prepoznavanja slova.

Pročitajte više