Zastupnicima nikad dosta novca, Sesar odbacio prozivke

SABORSKI zastupnici koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba, umjesto sadašnje 2500, dobivat će naknadu do 4000 kuna. Do sada je 30-orici zastupnika koji u Sabor dolaze vlastitim automobilima po prijeđenom kilometru isplaćivano po dvije kune.

Ako se u srijedu usvoji prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja o uvjetima pod kojima zastupnici mogu dobiti naknadu troškova dolaska na sjednice, saborski bi proračun godišnje mogao ostati tanji za oko pola milijuna kuna.

Naime, u nacrtu izmjena Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, sredstava za službena putovanja itd., što ga je potpisala predsjednica Odbora Nevenka Majdenić, predloženo je da zastupnici koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba, umjesto sadašnjih 2500, dobivaju naknadu veću od toga, najviše do 4000 kuna.

U obrazloženju novog prijedloga navodno stoji da bi se na taj način izjednačili zastupnici koji žive bliže Zagrebu u odnosu na one koji su iz udaljenijih gradova. Naime, zastupnici koji stanuju 100 kilometra i više udaljeno od Zagreba imaju pravo na iznajmljeni stan do 2500 kuna, 500 kuna za režije i dodatnih 1000 kuna za odvojeni život.

Pravo na naknadu troškova do 1000 kuna dobilo bi i desetak zastupnika koji žive u krugu manjem od 50 kilometara od Zagreba, primjerice u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom i sl.

Neki zastupnici već koriste to pravo, istini za volju, ilegalno, pa bi usvajanje novog prijedloga ozakonilo jednu od saborskih privilegija.

Uz redovitu plaću, troškove smještaja i prijevoza, naknada za odvojeni život onima koji na to imaju pravo, svi zastupnici primaju i redovni paušal u visini od 10 dnevnica, odnosno 1700 kuna, namijenjenih za rad na terenu.

Sesar: Putne naknade zastupnicima isplaćuju se legalno

Tajnik Hrvatskoga sabora Josip Sesar odbacio je medijske prozivke da se ilegalno, mimo postojećih pravilnika, a u dogovoru s njim, nekolicini zastupnika isplaćuje naknada za troškove kilometraže.


Ništa nije ilegalno, izjavio je Sesar, pozivajući se na mišljenje, odnosno zaključke resornog odbora iz prethodnog saziva Sabora.

Naime, zaključcima Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove iz travnja 2002. pravo na naknadu troškova za kilometražu, osim zastupnika koji su od Zagreba udaljeni od 50 do 100 kilometara, dano je i ostalim zastupnicima, uz uvjet da predoče odgovarajuću dokumentaciju i uz odobrenje tajnika Sabora.

Ti zastupnici pravo na naknadu imaju prema stvarnim troškovima, tj. prema stvarnoj dužini puta, a računa se da će do Gornjega Grada, ako do njega vodi više cesta, putovati najkraćom rutom.

Iz dokumentacije dane novinarima, vidljivo je da je Odbor spomenute zaključke donio jednoglasno, a da je njegov predsjednik u to vrijeme bio koalicijski Vilim Herman.

Prema toj dokumentaciji, šest zastupnika - pet HDZ-ovih i jedan SDP-ov, koji žive u krugu od 50 kilometara od Zagreba, naplaćuje pređenu kilometražu.

To su HDZ-ovci Dražen Bošnjaković koji putuje iz Ivanić Grada, Ivan Jurkin iz Lukavca, Krunoslav Markovinović iz Strmca Samoborskog, Branimir Pasecky iz Jastrebarskog, Vladimir Pleško iz Gubaševa kod Zaboka te SDP-ova zastupnica Ivana Posavec-Krivec iz Križa.

HDZ-ovac Ivan Jarnjak, koji živi u Bestovju kod Samobora, jedini je zastupnik iz te skupine koji na ime troškova puta ne uzima ni kune.

Ni njegova stranačka kolegica Božica Šolić, koja živi u 20 kilometara udaljenom Kupinečkom Kraljevcu, ne uzima naknadu, ali povremeno naplaćuje troškove taksija.

Tonino Picula (SDP) naknadu je prestao uzimati od kako je izabran za gradonačelnika Velike Gorice - do tada, odnosno u godinu i pol, na ime kilometraže naplatio je više od 8500 kuna.

Resorni Odbor pripremio je odluku po kojoj bi se za navedenu skupinu zastupnika iznos naknade ograničio na 1000 kuna mjesečno.

Foto: FAH

Pročitajte više