ZATVORENA BIRALIŠTA U ČEČENIJI

Izvanredni predsjednički izbori u Čečeniji, na kojima se birao nasljednik proruskoga predsjednika Ahmada Kadirova, ubijenoga u svibnju u u eksploziji u Groznom, završeni su u nedjelju u 20:00 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednik republičkog Središnjeg izbornog povjerenstva Abdul-Kerim Arhasanov izjavio je da je odaziv birača bio velik - gotovo 80 posto, javila je novinska agencija RIA Novosti. Također je rekao da nije primljena "niti jedna pismena žalba promatrača".

Međutim, posebni izvjestitelj Vijeća Europe za Čečeniju Andreas Gross izjavio je za agenciju dpa da su izbori bili "nedemokratski".

"To ni u kojem slučaju nisu bili demokratski izbori", ustvrdio je švicarski parlamentarac i dodao da niti jedan od zahtjeva za poštene izbore nije ispunjen.

Gross je rekao da su državni mediji pokazali pristranost u korist ministra unutarnjih poslova Alua Alhanova, kojeg podupire Moskva.

Prema riječima prvog zamjenika ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije Alekandra Čekalina, izbori su prošli mirno i zabilježen je samo jedan incident kada se nepoznati čovjek ubio aktiviravši bombu ispred jednog biračkog mjesta u Groznom.

Prve naznake pokazuju da će Alhanov, koji je u ispitivanjima javnog mišljenja glavni favorit, s lakoćom izvojevati pobjedu nad ostalih šest kandidata. Za pobjedu je potrebno osvojiti 50 posto plus jedan glas.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više