Zavod za javno zdravstvo: Francuska salata uzrok salmonele u "Solarisu"

ZAVOD za javno zdravstvo u Šibeniku objavio je danas kako je velika vjerojatnost da se 140 gostiju hotela "Solaris" salmonelom zarazilo iz francuske salate i tartar umaka koje su jeli svi oboljeli, ali da čvrsta dokaza za to nema jer se nisu mogli analizirati uzorci sumnjive hrane.

"Kad su sanitarna inspekcija i stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo dan poslije pojave epidemije došli u kontrolu u hotel, te hrane više nije bilo", rečeno je na konferenciji za novinare.

Majonezu iz francuske salate i tartar-umaka, na koju se sumnja, u "Solarisovoj" kuhinji su sami pripravili.

"Iako nismo mogli ispitati uzorke francuske salate i tartar-umaka, drugim, indirektnim, metodama zaključili smo da su se gosti vrlo vjerojatno zarazili salmonelom upravo iz tih jela", kazala je Ljubica Kronja, voditeljica Službe za epidemiologiju.

Istaknula je kako je važno napomenuti da je "Solaris" sam pripravljao majonezu, a to nije smio. "Riječ je o rizičnoj namirnici i u ugostiteljskim je objektima moraju zbog sigurnosti nabavljati gotovu, a u Solarisovoj kuhinji su je pripravljali od termički neobrađenih jaja, podrijetlo kojih veterinarska inspekcija još ispituje", rekla je.

Zajedničko svim oboljelim u "Solarisu" je, rečeno je, da su zarazi bili izvrgnuti isti dan - 1. svibnja, na istom mjestu boravišta i da su svi jeli francusku salatu i tartar-umak.

Također, svi oboljeli su se liječniku javili u vrijeme očekivane inkubacije poznate za salmonelu, a kraća inkubacija i jači simptomi javili su se u osoba koje su jele veću količinu sumnjive hrane.

Stručnjaci su napomenuli i kako u hrani iz "Solarisove" kuhinje koju su nakon pojave epidemije analizirali nisu našli salmonelu, kao ni u obriscima s ruku radnika u kuhinji, posuđa i radnih ploha.

Zanijekali su da je salmonelom bilo zaraženo sedam radnika "Solarisa".

Na pitanje je li sanitarna inspekcija morala reagirati prije, stručnjaci Zavoda kazali su da to nije u njihovu djelokrugu i da mogu samo reći da su o epidemiji bili obaviješteni u petak u 23,30 sati, a prvu kontrolu su obavili sutradan ujutro. "Solaris" nije bio obvezan hranu s jelovnika čuvati 72 sata, nego je to samo preporuka u Zakonu, dodali su.

Konačni podaci govore i o tome da se salmonelom zarazilo 140 gostiju "Solarisa", koji su se u Šibeniku javili liječniku, a sedamnaestero ih je bilo hospitalizirano. Među zaraženima nisu bili samo sudionici Adventističkog kongresa nego i drugi hotelski gosti, upozorili su stručnjaci Zavoda.

Uprava "Solarisa" tvrdila je da su salmonelom bila zaražena 42 gosta i da su svi bili sudionici Adventističkog kongresa.

Pročitajte više