Nuklearka Krško proglasila prvi stupanj uzbune zbog potresa: Pregledom utvrdili da je sve u redu

Foto: Hina

KRIZNOM stožeru hrvatskog Ministarstva zdravlja potvrđeno je iz Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost da Nuklearna elektrana Krško ni na koji način nije bila pogođena ili ugrožena potresom koji je zabilježen u nedjelju ujutro na području Brežica.

Potres je u Krškom polju bio jačine četiri i seizmička instrumentacija i zaštita u NE Krško  ga je zabilježila, no nije bilo automatskih reakcija niti potrebe za reakcijom operatera, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja RH.

Nuklearna elektrana je kroz vanjski događaj prošla bez tranzijenta i ostala je na punoj snazi. Radiološko stanje je kroz cijelo vrijeme i sada potpuno nepromjenjeno, odnosno nema utjecaja na okoliš. NE Krško je iz proceduralnih razloga proglasila prvi stupanj uzbune prema kojem se nakon događaja moraju provesti preventivni pregledi određene opreme, navodi se u priopćenju te ističe da "NE Krško radi normalno, te nema nikakvih opasnosti bilo po zdravlje stanovništva bilo po okoliš".

NE Krško: Nuklearka radi pouzdano i sigurno

Iz Nuklearne elektrana (NE) Krško prijepodne su priopćili da nuklearka radi pouzdano i sigurno nakon umjerenog potresa koji se u nedjelju ujutro dogodio na području Brežica.

Seizmografi seizmičke mreže i instrumenti u Nuklearnoj elektrani Krško jutros u 8, 52 sati zabilježili su potres koji nije utjecao na sustave i opremu postrojenja.  To su potvrdili i pregledi koji su bili izvršeni nakon potresa. Nuklearna elektrana i dalje radi pouzdano i sigurno punom snagom, rekla je Ida Novak Jerele iz Odnosa s javnosti NE Krško.

Potres magnitude 4,3 prema Richteru

Seizmološka služba Republike Hrvatske jutros je izvijestila da je u 8,52 sati zabilježila umjeren potres s epicentrom sedam kilometra jugozapadno od Brežica.  Potres je bio magnitude 4,3 prema Richteru, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.
 Poznato je da se potres osjetio na širem području Zagreba, naveli su iz Seizmološke službe RH.

Koliko je Krško sigurno?

Prošle godini jedan od člana Uprave NE Krško sudjelujući na okruglom stolu o sigurnosti nuklearki kazao je kako je Krško, unatoč tome što se nalazi na drugm najtrusnijem području u Sloveniji, izrazito sigurna. Krško je, kazao je, rađeno prema američkim regulativama i prilagođeno seizmičkim karakteristikama područja u kojem se nalazi. "U izradi NE Krško sudjelovali su stručnjaci iz Italije, Španjolske, Austrije i drugih zemalja", kazao je te dodaje da Krško nije osigurana samo od prirodnih katastrofa već i od eventualnih terorističkih napada: "Krško je rađena u skladu s visokim standardima izraelskog Mossada i svake godine prolazi sigurnosne procjene".

Prije nekoliko godina kada je tsunami pogodio Fukushimu, profesori s FER-a, Davor Grgić i Zdenko Šimić, u analizi oko Fukushime spomenuli su i NE Krško, napisavi kako je NE Krško napravljena tako da sigurno izdrži maksimalni potres koji se može pojaviti na lokaciji u vrlo rijetkom slučaju (frekvencija povrata 1 u 10000 godina).  "Za razliku od reaktora u Japanu Krško ima primarni i sekundarni rashladni krug i daleko veću zaštitnu zgradu koja može izdržati teže uvjete u unutrašnjosti kod bilo kakvih malo vjerojatnih poteškoća. Tome treba dodati i dobro održavanu opremu i trenirano osoblje koje je u stanju provesti i mjere savladavanja akcidenata iznad onih predviđenih projektom elektrane.", napisali su profesori.
 

Pročitajte više