Završena 14. parlamentarna konferencija EUREKE

PRIHVAĆANJEM Rezolucije u kojoj se izražava zabrinutost zbog sve većega zaostajanja Europe na području inovacija u odnosu na najveće konkurente SAD i Japan u utorak je u Kopenhagenu završena 14. parlamentarna konferencija EUREKE.

S tim u vezi predstavnici parlamenata 34 zemlje članice EUREKE - Europskoga programa suradnje u području istraživanja i inovacija orijentiranih na industriju i tržište, naglasili su važnost inicijative europskih čelnika da se do 2010. dosegne iznos od tri posto bruto društvenog proizvoda za istraživanja i razvoj.

U Rezoluciji se daje puna potpora toj prošlogodišnjoj inicijativi europskih čelnika iz Barcelone kao važnom katalizatoru koji će pomoći da se to zaostajanje smanji.

Osim toga, u Rezoluciji se apelira na političke dužnosnike zemalja članica da, bez obzira na postojeće razlike u stajalištima u odnosu na potporu istraživanjima i razvoju, budu bolje koordinirani kako bi učinkovitije utjecali na izgradnju europske inovacijske politike što je bila i glavna tema dvodnevne konferencije.

Kako je istaknuto, komplementarnost između različitih razina i vrsta europskih istraživačkih programa, kao što su, primjerice, Šesti okvirni program Europske unije i COST te nacionalni programi, trebaju biti korišteni s nastojanjem da se stvori širi europski prostor za znanstveno istraživačke projekte.

Sudionici konferencije podsjetili su da je EUREKA izrazito prilagodljiv program suradnje neopterećen velikom administracijom što mu, istaknuli su, daje jedinstveni položaj i najbolje mogućnosti za potporu industrijskim istraživanjima posebice kad je riječ o malim i srednjim tvrtkama.

Ali, upozorili su i na problem da u Europi još ne postoji jedan javno financirani sustav koji bi tvrtkama posredovao rezultate uspješnih istraživačkih projekata što je isto tako područje na kojemu Europa zaostaje za svojim glavnim konkurentima.

U prihvaćenoj Rezoluciji predlaže se i izgradnja elektroničke mreže između parlamenata zemalja članica kako bi se mogla izmjenjivati stajališta i podaci o programima potpore inovacijama i istraživanjima.

Sudionici konferencije predložili su da se sa sadržajem Rezolucije upoznaju i ministri zemalja članica EUREKE na idućoj konferenciji a isto tako i nadležne institucije Europske unije.

Konferencija u Kopenhagenu održana je za danskoga predsjedanja EUREKOM koje će 1. srpnja preuzeti Francuska, pa su tako sudionici skupa pozdravili i, kako je istaknuto, ambiciozan francuski plan za naredno razdoblje djelovanja EUREKE.

EUREKA je osnovana 1985. i tada je okupljala 17 zemalja te europsku zajednicu kao suosnivača. Do danas se broj zemalja članica udvostručio a osim punopravnih članica u Programu EUREKA sudjeluju i istraživački centri i tvrtke iz zemalja nečlanica.

Pročitajte više