Završeno natjecanje "Europska glazbena nagrada za mlade"

U Dubrovniku je završeno europsko natjecanje Europska glazbena nagrada za mlade 2004., po prvi put organizirano u zemlji nečlanici Europske unije, a među nagrađenima su i mladi hrvatski glazbenici. L

Prvonagrađeni hrvatski glazbenici su gitaristi Srđan Bulat u kategoriji juniora i Petrit Ceku u kategoriji seniora, a u istoj kategoriji trećenagrađeni je puhački kvintet Rimanić, Činčurak, Kursar i Fučko, priopćeno je danas iz Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP).

Na natjecanju je sudjelovalo četrdesetak mladih glazbenika, pobjednika državnih natjecanja iz deset zemalja u disciplinama gitara i puhački sastavi, a posljednjeg dana natjecanja u tvrđavi Revelin priređen je i svečani koncert prvonagrađenih.

Tom prigodom organizator je uručio nagrade nagrađenim sudionicima. U kategoriji puhačkih sastava za juniore prvu nagradu dobio je njemački trio, dok je prvu nagradu za seniore osvojio njemački kvintet.

Natjecateljima su dodijeljene i specijalne nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja koju je dobio Petrit Ceku iz Hrvatske, Dubrovačkog simfonijskog orkestra koju je dobio Marlon Leon Titre iz Nizozemske, te nagrade EMCY-a koje su dobili Srđanu Bulatu iz Hrvatske i trio saksofona iz Njemačke.

Natjecanje su pratile i kulturne manifestacije. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića promovirana je knjiga "Ljuven sanak", Lidije Horvat Dunjko, koja sadrži sedamdeset pjesama za glas i glasovir 32 hrvatska autora od 16. stoljeća.

Održana su i dva koncerta, u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Na prvom je obilježena 75. obljetnica rođenja hrvatskog skladatelja Adalberta Markovića i tom mu je prigodom uručen prigodan dar i upućene riječi zahvale, stoji u priopćenju HDGPP-a.

(Hina) pp/xdm ymc

Pročitajte više