Završeno obilježavanje oslobođenja Auschwitza

Uz molitve i tisuće zapaljenih svijeća završila je u četvrtak predvečer glavna svečanost 60. obljetnice oslobođenja koncentracijskog nacističkog logora AuschwitzBirkenau, na jugu Poljske.

Na velikoj ceremoniji obilježavanja 60. godišnjice oslobođenja logora Auschwitz - Birkenau na mjestu nekadašnjeg logora okupili su se najviši dužnosnici iz 44 zemlje svijeta među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kao i bivši logoraši i vojnici Crvene armije koji su 27. siječnja 1945. logor oslobodili.

Nakon sirene vlaka koji je simbolično podsjetio na vlakove kojima su logoraši dovođeni u Auschwitz, uz snijeg i veliku hladnoću na otvorenom je počela službena ceremonija govorima troje bivših zatočenika Auschwitza.

Govore su održali i predsjednici Poljske Aleksander Kwasniewski, Rusije Vladimir Putin i Izraela Moshe Katsav, kao i bivša predsjednica Europskog parlamenta Simone Veil, koja je bila

deportirana u Auschwitz, te u ime bivših zarobljenika logora smrti Poljak Wladyslaw Bartoszewski, bivši ministar vanjskih poslova. Glavna je poruka bila da se nikada ne smiju zaboraviti užasi počinjeni u koncentracijskom logoru Auschwitz i više od milijun i pol žrtava toga logora.

(Hina) xtm/xnab ydj

Pročitajte više