Završeno suđenje u tzv. slučaju Lora - presuda u četvrtak

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas je završeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992., a presuda će biti izrečena u četvrtak, 2. ožujka.

Petipolmjesečna glavna rasprava završila je završnom riječju braniteljice optuženog Anđelka Botića odvjetnice Rene Laure koja je zatražila oslobađajuću presudu za svojega branjenika jer, kako je istaknula, protiv njega nema nijednog dokaza.

Po njezinim riječima Botić se branio isključivo istinom i nikako nije odgovoran za zlostavljanja i smrt dvojice civila u Lori. Na optuženičkoj klupi našao se samo zato što je Nenad Knežević nastradao u vrijeme kad je Botić bio u smjeni, kazala je Laura, dodavši kako je neprimjereno tvrditi da je njezin branjenik zadao Kneževiću ozljede koje su ga stajale života. Štoviše, naglasila je, Knežević je ozlijedio Botića pri pokušaju bijega.

Nakon toga Botić je u pratnji optuženika Ante Gudića otišao u ambulantu, a kad se vratio, Knežević je već bio odvezen u splitsku bolnicu.

Ustvrdila je i kako nijedan njegov postupak nije u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću drugog civila Gojka Bulovića jer, po izjavama svjedoka i knjizi dežurstva, Botić nije bio u službi kad je Bulović preminuo, u noći nakon Kneževićeva pokušaja bijega.

Što se tiče zlostavljanja Đorđa Katića i Milosava Kataline, Botić kad se to događalo, po optužnici od 19. kolovoza do 2. rujna, više uopće nije bio stražar u Lori.

Suđenje je počelo 12. rujna prošle godine, a u tijeku glavne rasprave ispitano je više od 70 svjedoka, među kojima i 20-ak bivših zatvorenika iz Srbije i Crne Gore te iz BiH.

Za ratni zločin nad civilima u Lori optuženi su bivši vojni policajci Tomislav Duić, Josip Bikić, Miljenko Bajić, Emilijo Bungur, koji su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica, te Tonči Vrkić, Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, koji su u pritvoru i nazoče suđenju.

Protiv petorice od njih, Duića, Vrkića, Bungura, Gudića i Botića, pokrenuta je istraga i za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori.

Optužnica, premda je Državno odvjetništvo, ako se potvrde sumnje, najavljivalo mogućnost spajanja s optužnicom za zločin nad civilima, još nije podignuta, jer nisu ispitani svi svjedoci u istražnom postupku koji se vodi i pred sudovima u SiCG i BiH.

Državno je odvjetništvo zahtjev za pokretanjem istrage podnijelo na temelju izjava koje su negdašnji zatvorenici u Lori, pripadnici srpske paravojske i bivše JNA, dali u prijašnjoj istrazi u vezi s ratnim zločinima počinjenima nad civilima u Lori, a uzelo je u obzir i njihove izjave u medijima te pismene izjave koje su dostavili odvjetništvu.

Pročitajte više