Zbog bluda u Katoličkoj crkvi, Vatikan razmišlja da buduće svećenike podvrgne psiho testovima

POUČEN zabrinjavajućim primjerima bluda u vlastitim redovima, Vatikan je priopćio kako bi se budući katolički svećenici prije stupanja u službu trebali podvrgnuti psihološkim testovima koji bi otkrili koji od kandidata bi mogao okaljati ugled Crkve.

U najnovijem dokumentu Vatikanske kongregacije za katoličko obrazovanje stoji da je rano otkrivanje "ponekad patoloških" psihičkim mana kod muškaraca prije nego što postanu svećenici, jedini način da se spriječe tragične posljedice. Tako bi oni koji odlučuju o crkvenom podmladku trebali zatražiti pomoć stručnjaka ukoliko nisu u stanju sami izvršiti procjenu, navodi se u dokumentu, drugom u posljednje tri godine koji ima za cilj ublažavanja posljedica afera zbog seksualnih zločina koje su počinili svećenici, a koji potresaju Katoličku crkvu.

Psihološko ili psihijatrijsko ispitivanje kandidata neće biti obvezno, već će se u svakom pojedinom slučaju odlučivati je li potrebna takva vrsta provjere. Testom bi se trebala otkriti "ozbiljna nezrelost" i neuravnotežena ličnost kandidata odnosno afektivnu zavisnost, primjetno odsutnost slobode u vezama s drugim ljudima, pretjeranu krutost karaktera, nedostatak odanosti, nejasan seksualni identitet, duboko ukorijenjene seksualne sklonosti. U slučaju da se kod nekog kandidata otkrije prisustvo neke od navedenih karakteristika, proces stupanja u svećenički poziv morao bi se zaustaviti.

Vatikan drži da heteroseksualci nisu opasni

Iz Vatikana su poručili kako nije dovoljno utvrditi sposobnost kandidata za život u celibatu, nego je potrebno procijeniti njegovu seksualnu orijentaciju. Na novinarski upit zašto se kandidati sa heteroseksualnim sklonostima mogu postati svećenici, dok osobe sa duboko ukorijenjenim homoseksualizmom ne mogu, kardinal Zenon Groholevski, koji je sudjelovao na pripremi vatikanskog dokumenta, objasnio je da je homoseksualnost devijacija, nepravilnost i rana koja onemogućuje svećenicima da na ispravan način obavljaju svoju službu.

Podsjećamo, prvi slučaj seksualnog zlostavljanja u svećenstvu zabilježene je 2002. godine u SAD-u, nakon čega su slični incidenti otkriveni diljem svijeta. Većina žrtava takvih katoličkih svećenika bili su dječaci i mladić u tinejdžerskoj dobi. Američka organizacija žrtava seksualnog zlostavljanja SNAP poručila je kako najnoviji dokument Katoličke crkve "ne ide dovoljno daleko", jer se koncentrira na počinitelje, pa pritom previđa cijeli problem.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više