Zbog izlaganja industrijskim kemikalijama pada kvaliteta sperme, a raste pojava raka

REZULTATI studije finskih znanstvenika pokazuju da je posljednjih godina bitno opala kvaliteta sperme te se povećao broj slučajeva pojave raka testisa.

U studiji su sudjelovali muškarci rođeni između 1979. i 1987. godine. Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Turku pokazuju da su za oba trenda najvjerojatnije krivi uvjeti u našem okolišu, posebno izloženost industrijskim kemikalijama.

Manje spermija imaju oni rođeni kasnije

Istraživali su se baš finski muškarci, jer su ranije studije pokazivale da imaju najveći broj spermija u svijetu. Znanstvenici ranije nikada nisu bili sigurni je li to zbog njihove genetike ili zato što su izloženi nekim opasnim kemikalijama, piše BBC. 

Znanstvenici su istraživali tri grupe muškaraca koji su navršili 19 godina između 1998. i 2006. godine. Muškarci koji su rođeni krajem 80-ih godina imaju manje spermija nego oni koji su se rodili početkom tog desetljeća. Oni rođeni između 1979. i 1981. godine su imali 227 milijuna spermija, rođeni između 1982. i 1983. godine 202 milijuna, a oni rođeni 1987. godine 165 milijuna spermija.

Veća mogućnost za rak kod onih koji su rođeni kasnije

Istraživanje je pokazalo da su veću mogućnost za dobivanje raka testisa imali rođeni oko 1980. godine od onih rođenih oko 1950. godine. "Najbolja teorija kojom možemo objasniti zašto broj spermija pada je ta da kemikalije iz hrane ili okoliša utječu na razvoj testisa kod dječaka u maternici ili u ranim godinama života", kazao je znanstvenik Allan Pacey.

Pročitajte više