Zbog jačanja ekonomske discipline revizija Lisabonskog ugovora?

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je kako postoji mogućnost da se revidira Lisabonski ugovor koji je na snazi od 1. prosinca 2009. godine. Van Rompuy će od danas biti i predsjednik summmita eurozone, a ubuduće će se predsjednik birati istodobno s predsjednikom Europskog vijeća.

Lisabonski ugovor međunarodni je ugovor koji je potpisan u Lisabonu 13. prosinca 2007. godine s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja Europske unije. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o Europskoj uniji i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih. Ugovor je stupio na snagu 1. prosinca 2009., nakon što je prošao proces ratifikacije u svim državama članicama EU, no i tijekom ratifikacije je bilo problema.

Van Rompuy je kazao kako će se istražiti mogućnosti promjene čime bi se produbila ekonomska unija i pojačala proračunska disciplina.

Angela Merkel potvrdila je njegove riječi kazavši kako se ne mogu isključiti promjene ugovora ako bi na taj način pojačali ekonomsku disciplinu.

Pročitajte više