Zbog jeftinije robe i povrata PDV-a, Hrvati u BiH ostavljaju milijune

Foto: FaH

KAKO javlja portal Buka, tijekom prvih osam mjeseci 2017. godine strani državljani su u BiH podnijeli ukupno 196.726 zahtjeva za povratom PDV-a u BiH, u iznosu od 8,3 milijuna maraka.

To znači da je ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u prvih osam mjeseci 2017. godine kupili i iznijeli iz BiH 56,8 milijuna konvertibilnih maraka.

Najviše zahtjeva za povrat PDV-a u Orašju

Portal Buka dobio je ove podatke od Uprave za indirektno oporezivanje, a upravo je glasnogovornik Uprave, Ratko Kovačević, prokomentirao da je najviše zahtjeva za povrat PDV-a podneseno u Orašju.

"Kada su u pitanju granični prijelazi na kojima su se najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH, a koje su podnosili strani državljani, rekorder po broju zahtjeva je granični prelaz Orašje. Tamo je u deset mjeseci ove godine ukupno evidentirano 31.582 zahtjeva za povrat PDV-a stranim državljanima u ukupnom iznosu od 1.176.062 KM", rekao je Kovačević.

Tako su tamo strani državljani kupili robe u ukupnoj vrijednosti od skoro 8,1 milijun konvertibilnih maraka. Važno je napomenuti i da roba poput goriva, alkohola i prerađevina od duhana ne podliježe povratu poreza, što iznos koji su strani državljani ostavili u BiH čini još većim.

Najveći profiteri - pogranični gradovi

Ti strani državljani uglavnom su Hrvati i Srbi. Do tog zaključka dolazi se analizom najuspješnijih graničnih prelaza i ostvarenih prava na povrat PDV-a, koja pokazuje da su najviše profitirali gradovi koji su na granici s Hrvatskom i Srbijom.

Osim Hrvata i Srba, u BiH su kupovali i građani Crne Gore, a gotovo uvijek radi se o robi široke potrošnje.


Nakon graničnog prijelaza Orašje, najviše zahtjeva za povrat PDV-a predano je na GP-u Hukića Brdo, u općini Velika Kladuša, koji graniči s Hrvatskom.

Tamo je predano 20.130 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu od 1.204.165 konvertibilnih maraka, dok se iza njega nalazi GP Izačić sa 16.870 zahtjeva u iznosu od 784.495 konvertibilnih maraka.

Idealno za vikend šopingholičare

Kako javlja portal Buka, na području između prijelaza Izačić i Hukića Brdo koji su na granici s Hrvatskom i između kojih je samo 80 kilometara udaljenosti, prodano je robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a u iznosu od gotovo 14 milijuna konvertibilnih maraka.

Na tim područjima gradi se i sve više trgovačkih centara, budući da je potražnja očito velika.

Osim već navedenih graničnih prijelaza, zanimljivi su i GP Brčko, koji je također na granici s Hrvatskom, sa 17.718 podnesenih zahtjeva u iznosu od 707.352 KM. Zatim granični prijelaz Uvac, na granici sa Srbijom, s 12.464 zahtjeva u iznosu od 289.710 KM te granični prijelaz Gradiška s 11.915 zahtjeva u iznosu od 759.422 KM, koji je na granici s Hrvatskom, piše Buka.

Kako piše Buka, Orašje, Velika Kladuša, Bihać i Cazin su među gradovima koji su postali oaze za šopingholičare iz susjednih država, posebno zato što su cijene istih proizvoda značajno povoljnije nego u Hrvatskoj.

Kada se u obzir uzme i činjenica da kupci mogu ostvariti i povrat poreza, računica postaje jasna.

Pročitajte više