Zbog manjka ročnika vojni rok produžit će se na 10 mjeseci?

ZBOG velikog povećanja broja zahtjeva za civilno služenje vojnog roka u pitanje se dovodi popunjenost vojnih postrojba, a time i nacionalna sigurnost. U Vladi i MORH-u razmišljaju da se vojni rok sa šest produži čak na deset mjeseci, piše "Večernji list".

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne skrbi, u čijoj je nadležnosti od 1. svibnja civilno služenje, u prvih sedam mjeseci ove godine za civilno služenje prijavilo se čak 6000 mladića. Planirano je da će se u cijeloj ovoj godini u civilnu službu javiti oko osam tisuća kandidata, ali taj broj je ispunjen već sada.

Statistike pokazuju da se iz godine u godinu broj zainteresiranih za civilno služenje vojnog roka koje traje osam mjeseci drastično povećava. Prošle godine civilni rok služilo je 4699 osoba, 2001. 1582, 2000 304 mladića.

Zbog nedorečenih propisa sve više mladića ne odlazi u civilnu službu samo zbog prigovora savjesti nego i zbog izbjegavanja vojske.

Nastala situacija narušava vojne planove. Sve manji broj ročnika dovodi u pitanje popunu ročne vojske, i uopće održavanje "hladnog pogona". Budući da nemamo profesionalnu vojsku, nepopunjene vojne postrojbe dovode u pitanje cijeli sustav nacionalne sigurnosti.

Iako trenutačno Hrvatskoj ne prijete ratne opasnosti, ročnici koji prođu obuku u vojsci za zemlju su vrlo važni u slučaju rata. Oni su osposobljeni su za sudjelovanje u obrani zemlje, dok je pitanje kako se u slučaju rata u tu obranu mogu uključiti oni koji odsluže civilni vojni rok.

Produljenje vojnog roka bit će nepopularna politička odluka, tim više jer su pred nama parlamentarni izbori. Kako saznaje "Večernjak", vojsci nedostaju vojnici čak i za osiguranje njezinih objekata, pa će Vlada i MORH morati poduzeti odgovarajuće mjere.

Pročitajte više