Zbog NATO-a nova promjena Ustava?

HRVATSKI Ustav dopušta angažman HV-a van granica Hrvatske samo uz odluku Sabora donesenu dvotrećinskom većinom, a kako je to u suprotnosti s doktrinom NATO-a, očekuje se nova promjena Ustava, piše Jutarnji list.

U članku 7. Ustava RH stoji kako Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći njezine granice ili djelovati preko njezinih granica samo na temelju prethodne odluke Sabora, dok u članku 82. stoji kako se odluka iz članka 7. donosi isključivo dvotrećinskom većinom glasova svih saborskih zastupnika.

No, zbog NATO-vog načela automatskog angažmana u slučaju napada na jednu članicu Saveza, dugotrajne političke rasprave štete učinkovitosti samog NATO-a, pa se zbog toga od potencijalnih zemalja članica traži veće ovlasti za izvršne vlasti.

"Za članstvo u NATO-u diskvalificira nas činjenica odlučivanja dvotrećinskom većinom" - izjavio je za Jutarnji list nacionalni koordinator za Nato Pjer Šimunović.

Obaveze članica NATO-a uključuju i brzi angažman vojnih postrojbi van granica svoje zemlje, što je uz zahtjev za saborsku odluku donesenu dvotrećinskom većinom gotovo nemoguće izvesti.

Istovjetnu promjenu Ustava kakva očekuje Hrvatsku prije ulaska u NATO već su napravile Mađarska i Slovenija, tako da se ne radi o nikakvoj novosti u djelovanju NATO-a.

Jutarnji list dodaje kako je ovih dana na najvišoj političkoj razini donešena odluka da će Hrvatska svoj preustroj i doktrinu obrambenog sustava prilagoditi kolektivnoj sigurnosti, pa je za očekivati da će se na svim razinama intenzivirati pripreme za ulazak Hrvatske u NATO, što vjerojatno uključuje i promjenu spornog članka Ustava.

Pročitajte više