Zbog neisplativosti prekinuta razmjena dnevnih novina između Hrvatske i Srbije

SVAKODNEVNA razmjena dnevnih novina između Hrvatske i Srbije prestala je početkom ove godine zbog ekonomske neisplativosti, potvrdio je danas Feđa Trga, ravnatelj ´Press neta´ beogradske tvrtke koja uvozi i izvozi tisak između dvije zemlje.

´Odluku o prekidu distribucije dnevnog tiska potaknula je jedino ekonomska neisplativost i u tome nema nikakve političke konotacije´, izjavio je Trga Hini, potkrjepljujući to podatkom da je remitenda dnevnih novinskih izdanja u obje zemlje bila oko 90 posto.

Zbog loše prodaje u Srbiji isporuku dnevnih izdanja najprije je otkazao ´Europapress holding´ koji je na srbijansko tržište svakodnevno dostavljao ´Jutarnji list´ i ´Sportske novosti´. Dostavu je potom otkazao i ´Večernji list´, dok su srpski izdavači, također zbog neisplativosti i skupog transporta, obustavili isporuku ´Blica´ i ´Večernjih novosti´, kazao je Trga.

No, on tvrdi da će se na oba tržišta nastavit prodaja revijalnih izdanja, te da će na hrvatskim kioscima i dalje tri puta tjedno dolaziti neka dnevna izdanja tvrtke ´Politika´, poput ´Politike´, ´Politike ekspres´, ´Tempa´ i ´Sportskog žurnala´, koji će u Hrvatsku stizati s revijama.

Dodao je da se u Srbiji trenutno prodaje sedamdesetak hrvatskih periodičnih izdanja, čija je remitenda između 30 i 60 posto, dok se na hrvatsko tržište izvozi pedesetak srbijanskih revija.

Po njegovim riječima, prodaja tih revija nešto je lošija od prodaje hrvatskih časopisa u Srbiji.

U Srbiji se, kako kaže, najbolje prodaju hrvatska izdanja ´Cosmopolitana´ i ´Elle´, te kompjuterski i časopisi za tinejdžere, dok su na hrvatskim kioscima najprodavaniji srpski politički tjednici ´Ilustrovana politika´, ´Vreme´ i ´Danas´.

Upitan ostvaruje li se profit trgovinom tiskovina između Hrvatske i Srbije, Trga je kazao da distributeri uglavnom pokrivaju troškove, dok je zarada zanemariva.

Trgovina tiskovinama, uglavnom tjednim novinskim izdanjima, između dvije zemlje počela je lani sredinom svibnja, a od listopada su u svakodnevnoj prodaju bili i dnevnici.

Pročitajte više