Zbog neosposobljenog helidroma, otočanin više od pet sati putovao do bolnice

OTOČANIN kojem je pozlilo na Drveniku Velom nešto prije ponoći obratio se Hitnoj medicinskoj pomoći u Trogiru, međutim iako je stanje pacijenta zahtijevalo hitan prijevoz do bolnice, njemu je na koncu trebalo više od pet sati da dođe od Kliničkog bolničkog centra u Splitu.

Drama je počela kada je osoblje Hitne medicinske pomoći u Trogiru zatražilo od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) hitan prijevoz pacijent s otoka Drvenik Veli koji se nalazi u srednjodalmatinskom arhipelagu, sjeverozapadno od Šolte, između Drveničkoga i Šoltanskoga kanala. No, problem je bio što helidrom na tom otoku nije osposobljen za noćno slijetanje, odnosno nema rasvjetu potrebnu za prihvat helikoptera noću.

Pomoć je zatražena od Pomorske policije u Splitu, koja je morala s graničnog područja povući svoje službeni gliser. Prvo se uplovilo u Trogir negdje oko tri sata u noći, kako bi se liječnicu Hitne medicinske pomoći prebacilo na otok, a zatim se otplovilo na Drvenik Veli kako bi se preuzelo pacijenta.

Akcija "spašavanja" okončana je oko pet sati ujutro kada je otočanin došao do Trogira, odakle je kolima Hitne medicinske pomoći prebačen u KBC Split.    

I.Ć.
Foto: Index arhiva

Pročitajte više