Zbog novih ruta preko Afrike i Balkana znatno pale cijene kokaina u Europi

UN-OVA agencija za borbu protiv narkotika upozorila je da su svjetski krijumčari kokaina otvorili nove rute, koje do zapadne Europe vode preko zapadne Afrike i Balkana, zbog čega je došlo do pada cijene kokaina na ilegalnom tržištu, pa se strahuje od naprasnog porasta konzumenata te droge, javlja BBC.

Prema dostpunim informacijama, kokain je u nekim dijelovima Europe jeftiniji od čaše vina ili šalice kave. Primjerice, u pojedinim dijelovima Britanije kokain se prodaje po cijeni od 170 kuna za gram, što je dovoljno da se iz tolike količine napravi između deset i dvadeset lajni za ušmrkavanje. Dileri tamo očito predstavljaju ozbiljnu konkurenciju pubovima i kafićima, gdje cijena čaše piva košta oko 23 kune, dok čaša vina košta oko 29 kuna.

UN-ova agencija nadalje tvrdi da su dileri osigurali velika zalihe kolumbijskog, bolivijskog i peruanskog kokaina i to u Gani, Nigeriji i drugim zapadnoafričkim državama. Odatle se opajati prevoze putničkim zrakoplovima u istočne dijelove Europe - kokain prenose kuriri, takozvane "mule", koji progutaju veću količinu bijelog praha spakiranog u prezervativ.

Pad cijena kokaina na europskom tržištu dogodio se, kako objašnjava Ian Oliver iz UN-ove agencije, jer je došlo do hiperprodukcije kokaina u Latinskoj Americi i prezasićenosti tržišta u Sjevernoj Americi, pa su se krijumčari jednostavno okrenuli Europi. Pritom se izbjegavaju uobičajeni "putevi droge" koji su išli preko karipskog otočja i sjevernog Atlantika, poglavito zbog pojačanih američkih i britanskih pomorskih patrola.

S druge strane, zapadna Afrika je kao prometni koridor postala interesantna jer je tamošnja policija neefikasna, ali i područje Balkana, koje se koristi zbog razgranate mreže za krijumčarenje heroina iz Azije prema Europi. Na Balkanu su se tako "ispružile" dvije rute. Sjeverna koja koja počinje u Turskoj te nastavlja preko Bugarske i Rumunjske do Austrije, odakle se širi zapadnom Europom. Južna ruta kreće iz Grčke, te preko Makedonije i Albanije stiže do Italije, odakle se i ta širi prema zapadu Europe.

Ig.M.
Foto: ilustracija

Pročitajte više