Zbog velike suše pomor ribe u ribnjacima

Godinama zanemarivana ribnjačkarska proizvodnja konzumne riječne ribe, neriješeno pitanje poticaja i visoke vodnoslivne naknade, uz ovoljetni nezapamćeno veliki pomor ribe, ozbiljno su ugrozili proizvodnju riječne ribe, te će vrlo brzo u istočnoj Hrvatskoj, ali i ostalim dijelovima doći do nestašice riječene ribe, smatra Zvonko Ibriks, direktor našičkog "Ribnjaka 1905".

U tom je ribnjaku zbog velikih vrućina u srpnju i kolovozu uginulo između 40 i 50 tona ribe.

Iz športsko-ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije upozoravaju da je ribe sve manje, a da se zbog ovogodišnjih promijenjenih klimatskih uvjeta u jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta u Europi, u Kopačkom ritu, riba gotovo uopće nije izmrijestila. Zbog toga, mišljenja su, tim više nema opravdanja da je u tom parku prirode dopušten gospodarski ribolov.

Navode da su o tome izvijestili i ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivu Banca.

Inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Željko Vuković upozorava na "nelogičnost da se u Kopačkom ritu, koji je prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu isključen iz ribolovnih voda, dopušta gospodarski, pa čak u pojedinim dijelovima i športski ribolov". Od svega je, kaže, "najnelogičnije da niti jedna vrsta riječne ribe nije zaštićena premda već mnoge vrste nestaju, tako primjerice štuka već postaje prava rijetkost".

Ravnateljica Parka prirode Kopački rit Melita Mihaljević Hini je izjavila kako registriran obrt ima pet ribara koji tjedno ulove oko 500 kilograma ribe. Tomu se može pridodati još oko 30 posto s obzirom na to da, kako je rekla, ribari vjerojatno ne prijavljuju sav ulov.

Godišnje se izda oko tisuću dozvola sportskim ribolovcima.

Mihaljević navodi da postoji pritisak sportskih ribolovaca da se ukine tradicionalni (gospodarski) ribolov, a s druge strane pritisak lokalnog stanovništva da se takav ribolov zadrži. Rješenje tog problema vidi u skorom donošenju "plana upravljanja" parkom prirode koji se najavljuje za rujan. Navela je da je, od ukupne površine od 23.000 hektara Kopačkog rita, ribolov dopušten na Dunavu, na Vemeljskom dunavcu, i u još jednom kanalu.

Insinuacijama je ocijenila tvrdnje da se u Kopačkom ritu ove godine riba uopće nije izmrijestila, navodeći da o tome nisu provedena istraživanja.

Pročitajte više