Žbogar: Slovenci su od prvog dana preblagi prema Hrvatima!

"STAV službene Ljubljane prema Hrvatskoj uvijek je bio mek, posebice kada je riječ o ulasku te zemlje u Europsku uniju. No, bez obzira na našu mekoću uvijek smo se držali naših osnovnih zahtjeva", rekao je danas ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar dodajući kako je pristup Slovenije od samog početka problema oko granica bio blag, a da je sve probleme prouzročila druga strana.

Kad se sve stiša, opet ćemo pregovarati

Naime, Žbogar je danas komentirao izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija koji je rekao da je Slovenija mogla pokazati veću fleksibilnost kada je riječ o ulasku Hrvatske u EU.

"Nakon kraćeg razdoblja razmišljanja i kada se sve stiša, posebice posljednje izjave, opet ćemo sjesti za stol i pokušati pronaći rješenje", rekao je Žbogar izražavajući žaljenje zbog prekida pregovora između Hrvatske i Slovenije pod patronatom Europske unije.

S druge strane, premijer Ivo Sanader danas je ponovno naglasio kako je Hrvatska prihvatila i poduprla inicijativu Europske komisije za rješenje spora i deblokadu pregovora te da su Vlada i Sabor prihvatili Rehnov "uzmi ili ostavi" prijedlog.

Sanader apelira

"Evo ja još jednom apeliram na slovensku politiku da odustane od blokade i da kao dobri susjedi pruže ruku Hrvatskoj u našim pregovorima", rekao je Sanader dodajući da međunarodno pravo odluči kako će izgledati granica.

M.M.
Foto: AFP

Pročitajte više