Mamić izgubio na sudu od Jovanovića, nazvao ga "Srbinom krvavih očnjaka"

Foto: FaH

ZDRAVKO Mamić nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom općinskom sudu zbog uvrede bivšeg ministra Željka Jovanovića.

Mamić je povrijedio dostojanstvo Željka Jovanovića na osnovi nacionalnog podrijetla i time počinio diskriminaciju uznemirivanjem, navodi se u presudi. Mamićeve izjave poput one da Jovanović zbog svojih krvnih zrnaca mrzi sve što je hrvatsko, sud je ocijenio diskriminirajućim jer impliciraju na Srbi i pripadnici srpske nacionalne manjine ne bi smjeli obnašati funkciju ministra, javlja HRT.

Gostujući na radiju Soundset plavi, u ožujku 2014. Zdravko Mamić se obrušio na ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Ovo su neke od izjava koje je tom prilikom izrekao Mamić o Jovanoviću.

Što je sve Mamić rekao o Jovanoviću?

"On mrzi sve što počinje s "hrvatski" - prosvjeta, nogometni klub Dinamo, olimpijski odbor, akademija znanosti i umjetnosti, nogometni savez... ima krvna zrnca koja pretežu na onu stranu koja mrzi sve hrvatsko."

"Iz njegovih očiju šiklja krv, a kada se nasmije, vidite samo zube spremne na klanje."

"On je uvreda za hrvatski um, hrvatski mozak i hrvatskog čovjeka."

"Zamislite da čovjek koji je Srbin, koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je bio dizač "tegova", je ministar tako važnog resora. I to daš čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom."

"On je najveći Hrvatomrzac poslije Khuena Hedervaryja..."

Pročitajte više