Zelena akcija se protivi spalionici otpada, predlaže druga rješenja

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

Udruga Zalena akcija ponovila je danas protivljenje izgradnji zagrebačke spalionice miješanog otpada, ocijenivši da je to rješenje preskupo i štetno, te poručila da postoje bolja rješenja poput izgradnje postrojenja za sortiranje otpada.

Spaljivanje miješanog otpada, čija je priprema predviđena u sklopu budućeg zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom (CGO), dovest će do velikih financijskih i okolišnih šteta koje se trebaju i mogu izbjeći primjenom boljih i dostupnih rješenja, poručili su predstavnici Zelene akcije ispred Gradske skupštine.

Pozdravlja zatvaranje odlagališta Jakuševec

Na današnju je sjednicu Skupštine upućen sažetak studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje (CGO) otpadom u Resniku, a iz Zelene akcije upozoravaju da tom studijom  njezin izrađivač, tvrtka Ekonerg, želi progurati spaljivanje otpada.

"Zagreb treba donijeti Plan gospodarenja otpadom koji se neće temeljiti na neispravnim argumentima, već dokazano najboljim tehnologijama sortiranja i recikliranja otpada koje su primijenjene diljem Europe", izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelena akcija pozdravlja što je Grad Zagreb napokon krenuo u izgradnju postrojenja koja će omogućiti zatvaranje odlagališta Jakuševec. No, smatraju da pritom radi veliku grešku jer za obradu miješanog otpada razmatra samo opcije pogona koji pripremaju otpad za spaljivanje u cementarama, energanama, termoelektranama i drugim industrijskim postrojenjima.

"Spaljivanje otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje"

"Spaljivanje otpada donosi iznimne štete za okoliš i zdravlje, što je dokazano na brojnim primjerima u Hrvatskoj i inozemstvu. Sada se postavlja pitanje hoće li Zagreb ponoviti tuđe greške ili ih izbjeći odabirom boljih rješenja", poručio je Košak. Zelena akcija od Grada zahtijeva da za obradu miješanog otpada odabere moderno postrojenje visoke učinkovitosti sortiranja.

Umjesto spaljivanja, iz otpada bi se izvlačile sirovine za reciklažu. Ostatak bi se trebao koristiti u građevinskoj industriji, a minimalan dio bi se odlagao na odlagalište biološki neaktivne mase. "Spaljivanje je izuzetno skupo, a bit će još skuplje jer EU uvodi porez za štetne emisije od spaljivanja", poručio je Košak.

Pročitajte više