"Zemlja": Dotrajao naftovod kroz Brodsko-posavsku županiju

Brodska ekološka udruga "Zemlja" otvorenim je pismom upozorila javnost na, kako navode, dotrajalost i poroznost cijevi naftovoda koje prolaze kroz Brodskoposavsku županiju. L

Od županijskih vlasti očekuje da preko mjerodavnih institucija pokrene ispitivanje stanja cjevovoda posebno onog dijela koji prolazi vodozaštitnom zonom Jelas. Tajnik udruge Branko Skoković podsjeća na ekološki incident koji se dogodio 1996. kada je zbog pucanja cijevi naftovoda na lokaciji ribnjaka Brodski Stupnik došlo do istjecanja velike količine nafte u okoliš pa je sanacija trajala više od dva mjeseca.

U udruzi "Zemlja" tvrde kako je i krajem prošle godine ponovno došlo do pucanja naftovoda u blizini tog područja, ali da se o tome šuti.

"Razlog su pucanja naftovoda dotrajale porozne cijevi. To se dogodilo jer naftovod nije korišten duže razdoblje te je sustav zaštite bio isključen", kaže se u otvorenom pismu udruge "Zemlja".

Iz Janafova odjela za odnose s javnošću potvrđeno je kako je krajem studenoga prošle godine došlo do propuštanja stijenke naftovoda nedaleko od Brodskog Stupnika pri čemu je u tlo istekla manja količina nafte.

"Pravodobnom intervencijom na spomenutoj dionici transport nafte je odmah zaustavljen i zatvoreni su sigurnosni ventili, što je spriječilo daljnje istjecanje nafte i veće onečišćenje okoliša. Utvrđeno je kako je pri propuštanju stijenke došlo do istjecanja manjih količina nafte u tlo (otprilike jedan prostorni metar) pri čemu nije bilo izravne ugroženosti živog svijeta, ni vodotoka", kaže se u priopćenju Janafova Odjela za odnose s javnošću.

Inspekcijskim nadzorom nakon provedene sanacije utvrđeno je kako onečišćenje nije prouzročilo nikakve posljedice po okoliš i živi svijet, poručuju iz Janafa.

Navode također kako će se tijekom ove godine izvršiti provjera integriteta cjevovoda na naftovodnoj dionici Sisak - Slavonski Brod.

(Hina) xvruž yvkn

Pročitajte više