Zemlje G8 danas raspravljaju o vanjskoj politici



NAKON što se tijekom jučerašnjeg dana nisu uspjeli dogovoriti oko ekonomskih pitanja, vođe osam industrijski najmoćnijih zemalja svijeta ponovno se sastaju pored Toronta kako bi se pozabavili pitanjima vanjske politike.

Vođe zemalja G8 danas bi trebali početi s drugom rundom pregovora u odmaralištu udaljenom dva sata vožnje od Toronta, a na stolu će uglavnom biti pitanja nuklearnih problema u Sjevernoj Koreji i Iranu.

Amerikanci, Japanci, Nijemci, Francuzi, Talijani, Britanci i Kanađani željeli bi nagovoriti Ruse na jačanje sankcija protiv Irana, koje bi dodatno pojačale najnoviju rundu sankcija koje je protiv te zemlje nedavno uvelo Vijeće sigurnosti UN-a, ali Rusi nisu pretjerano zadovoljni takvom idejom. 

Neuspješni ekonomski pregovori

Čini se da će ti pregovori biti jednako neuspješni kao jučerašnji, na kojima se nije uspjelo naći pravu mjeru između vladinih programa financijske pomoći gospodarstvima i želja za smanjivanjem proračunskih deficita. Američki predsjednik Barack Obama jučer je tvrdio da je globalni oporavak još uvijek krhak i da ga se ne bi prebrzo trebalo ugrožavati smanjivanjem izdavanja, ali vođe Japana, Kanade i Velike Britanije ustrajali su na ideji da su rezovi proračuna neophodni kako se ne bi pregrijala domaća gospodarstva.

Nakon što završe vanjskopolitički pregovori zemalja G8, vođe će se uputiti u Toronto, gdje će se pridružiti drugim zemljama šire grupe G20, koja je na prošlogodišnjem summitu preuzela ulogu G8 kao glavnog koordinatora globalne financijske politike. U grupi G20 su i najjače zemlje u razvoju, kao Kina, Indija i Brazil.

Stotine prosvjednika jučer je marširalo ulicama Toronta, ali policija ih je zaustavila u približavanju zoni sigurnosti. Oko 19.000 policajaca, svi iz Kanade, brine se za sigurnost summita. Ukupni trošak osiguranja iznosi gotovo milijardu dolara.

Obamin plan nije uspio

Obama je u Kanadu došao s novom pobjedom u Kongresu, gdje je izglasan zakon o nadzoru financijskog sustava. Nadao se da će ta pobjeda biti putokaz drugim zemljama za uvođenje sličnih mjera kako bi se spriječilo ponavljanje globalne krize, ali naišao je na vrlo snažno protivljenje.

Nije se ni očekivalo da će ovaj summit donijeti revolucionarne promjene, pa su se vođe najjačih svjetskih zemalja odlučili posvetiti pitanjima na koja mogu utjecati. Pitanje globalnog financijskog sustava bit će odgođeno za novi sastanak G20 u Seoulu u studenom.

Zemlje G8 jučer su obećale dati pet milijardi dolara za inicijativu pružanja pomoći medicinskoj njezi majki i dojenčadi u zemljama Trećeg svijeta. Kanada i SAD zajedno će u tu svrhu dati 2,5 milijarde dolara, a Japan je obećao dati 500 milijuna.

Jedno pitanje o kojem bi se moglo dogovoriti je ruska inicijativa za pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Rusi u tu organizaciju žele ući već više od deset godina, a Obama je u četvrtak ruskom predsjedniku Dmitriju Medvjedevu obećao dati potporu.

Pročitajte više