Zemlje u roku uništile pješačke mine

OD 45 zemalja koje su u skladu s ugovorom UN-a trebale uništiti svoje zalihe pješačkih mina, 44 ih je to učinilo u ugovornom roku, objavio je u petak UN.

´Čestitam zemljama koje su ispoštovale rok za uništenje zaliha. To je važan doprinos miru, sigurnosti i dobrobiti pojedinaca i zajednica u svijetu´, rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan u priopćenju.

Ugovor iz Ottawe iz 1999. poznat kao Konvencija o zabrani uporabe, gomilanja, proizvodnje i prenošenja protupješačkih mina i o njihovu uništenju, izrazio je odlučnost zemalja da prekinu žrtve koje uzrokuju protupješačke mine. Nakon potpisivanja zemlje imaju četiri godine da unište sve svoje mine, osim ograničenog broja koje mogu ostaviti za potrebe obuke.

Do sada je 131 zemlja ratificirala ili pristupila sporazumu iz Ottawe koji 1. ožujka bilježi četvrtu obljetnicu. Do sada je 55 zemalja uništilo 30 milijuna mina, a broj proizvođača u svijetu pao je s 55 na 14. Mnoge zemlje koje još nisu potpisale sporazum ipak su zabranile njihov izvoz.

Podtajnik UN-a za razoružanje Jayantha Dhanapala rekao je da je važno da i preostale zemlje koje to još nisu učinile pristupe sporazumu.

´Samo univerzalnim sudjelovanjem uklonit ćemo zlo pješačkih mina i olakšati jad koji uzrokuju svaki dan diljem svijeta´, rekao je on.

Ujedinjeni Narodi sz trenutno angažirani na uklanjanju mina u 35 zemalja, a zemlje donatori osigurale su 200 milijuna dolara za taj posao kao i pomoć žrtvama.

Pročitajte više