Zemljin magnetski pol ubrzano ide prema Rusiji. Hoće li doći do zamjene polova?

Foto: 123rf

ZEMLJIN sjeverni magnetski pol se u posljednjih nekoliko desetljeća tako brzo pomiče prema Rusiji da znanstvenici smatraju kako dosadašnje procjene njegova položaja više nisu dostatne za preciznu navigaciju, piše The Guardian.

Stoga su stručnjaci ovog ponedjeljka, godinu dana ranije nego što je to planirano, ažurirali podatke o njegovu položaju.

Podaci pokazuju da se sjeverni magnetski pol pomiče oko 55 kilometara godišnje i da putuje prema Sibiru.

Problem za kompase i navigaciju

Stalno pomicanje magnetskog pola predstavlja problem za funkcioniranje kompasa u pametnim telefonima, ali i za neke druge elektroničke uređaje. Zrakoplovi i brodovi također se orijentiranju pomoću procjene položaja magnetskog pola, ali se time služe samo u smislu pomoćne navigacije, objasnio je geofizičar Arnaud Chulliat sa Sveučilišta Colorado.

Pomicanje magnetskog pola ne utječe na GPS sustav jer se on temelji na satelitskoj tehnologiji.

Položaj ažuriran godinu dana ranije

Američke i britanske državne agencije ažuriraju lokaciju magnetskog sjevernog pola svakih pet godina, no ove su godine to trebale učiniti ranije zbog sve bržeg kretanja magnetskog pola.

Od 1831. godine, kada je prvi put pozicioniran u kanadskom Arktiku, sjeverni magnetski pol se pomaknuo oko 2.300 kilometara prema Sibiru, a njegovo pomicanje se od 2000. godine ubrzalo s 15 na 55 kilometara godišnje.

“Razlog tome su turbulencije u vanjskoj, tekućoj jezgri Zemlje. Tamo se nalazi vrući ocean željeza i nikla, a njegovo gibanje stvara električno polje“, rekao je geofizičar Daniel Lathrop sa Sveučilišta Maryland.

Zemljin južni magnetski pol kreće se mnogo sporije od sjevernog.

Polovi će zamijeniti svoja mjesta

Svjetski znanstvenici smatraju da će magnetski polovi na kraju zamijeniti svoja mjesta. To se već dogodilo mnogo puta u povijesti Zemlje, ali ne u posljednjih 780.000 godina.

"Nije pitanje hoće li magnetski polovi zamijeniti mjesta, pitanje je kada će se to dogoditi", rekao je geofizičar Lathrop.

No, ta nas zamjena pozicija ne bi trebala previše zabrinjavati. Polovi ne bi trebali odjednom zamijeniti svoja mjesta, već se radi o procesu koji će trajati 1000 ili više godina.

Čeka li nas katastrofa?

Vrlo spori proces zamjene mjesta magnetskih polova, omogućit će nam razdoblje duge pripreme, što je dobra vijest jer se radi o procesu koji može trajati više tisuća godina, piše National Geographic.

No, loša vijest je ta što nas magnetsko polje našeg planeta štiti od štetnog Sunčeva i kozmičkog zračenja, a pri procesu zamjene mjesta moglo bi doći do slabljena magnetskog štita. 

No, prema znanstvenicima iz NASA-e, djelovanje štita ne bi trebalo nestati u potpunosti, stoga nas ni u tom slučaju ne čeka neki kataklizmički događaj.

Ono što se može dogoditi jest da će sav život na našem planetu biti izložen višim razinama zračenja, što s vremenom može prouzročiti porast oboljenja od raznih bolesti, poput raka. Također, zbog slabljenja magnetskog štita mogu nastati oštećenja na svemirskim letjelicama i na električnoj mreži na Zemlji.

Pročitajte više