Na Sv. Duhu pokrenuta istraga zbog slučaja pacijentice koja je imala spontani pobačaj

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL,

U KLINIČKOJ bolnici Sveti Duh jučer je održana hitna sjednica Povjerenstva za unutarnji nadzor, nakon pisanja Indexa o tome da su, kako je ispričao njen muž, odbili primiti ženu koja je nakon povratka iz Njemačke doživjela spontani pobačaj. Prema navodima njenog supruga, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh odbili su je primiti jer nije testirana na covid-19.

Index je poslao upite Kliničkoj bolnici Sveti Duh i Ministarstvu zdravstva. U Ministarstvu su nam odmah odgovorili da će tražiti hitno očitovanje od bolnice, dok su u Svetom Duhu odgovorili da utvrđuju sve činjenice. Danas nam je pak Ministarstvo zdravstva proslijedilo odgovor koji je bolnica poslala njemu.

"Nastavno na predmetno traženje Ministarstva zdravstva, vezano uz novinarski upit, šaljemo odgovor. Odmah po saznanju o navodima imenovanog, ravnatelj Bolnice je naložio žurno očitovanje svih djelatnika Kliničke bolnice "Sveti Duh" uključenih u postupanje prema pacijentici te je istodobno naložio Povjerenstvu za unutarnji nadzor provedbu žurnog postupka. Prva sjednica Povjerenstva za unutarnji nadzor sazvana je za jučer, 26. svibnja 2020. godine, u 14,00 sati. Po završetku rada Povjerenstva za unutarnji nadzor Bolnica će promptno izvijestiti Ministarstvo zdravstva o ishodu utvrđenom u ovom predmetu", stoji u odgovoru Kliničke bolnice Sveti Duh.

>>Žena došla iz Njemačke i doživjela spontani. Muž kaže da ju je bolnica odbila primiti

Poslali smo upit i bolnici što su utvrdili na prvoj sjednici, no nisu nam odgovorili na to pitanje, a umjesto toga su samo napisali da će održati iduću sjednicu 1. lipnja.

Iz bolnice su uključene samo dvije osobe, a održavaju nekoliko sjednica Povjerenstva za unutarnji nadzor

"Povjerenstvo za unutarnji nadzor zatražilo je dodatna očitovanja djelatnika Kliničke bolnice "Sveti Duh" uključenih u postupanje prema pacijentici, s rokom očitovanja do petka, 29. svibnja 2020. godine. Naredna sjednica Povjerenstva u ovom predmetu zakazana je za ponedjeljak, 01. lipnja 2020. godine, u 14,00 sati", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz KB Sv. Duh.

Prema saznanjima Indexa, u slučaj ove pacijentice bile su uključene samo dvije osobe iz bolnice, jedna medicinska sestra i jedan liječnik, čije nam je ime poznato. I bolnici i Ministarstvu postavili smo konkretan upit vezan za tog liječnika pa stoga nije jasno zašto proces toliko traje.

Dok se u bolnici i dalje provodi unutarnji nadzor, podsjetimo na spomenuti slučaj o kojem smo pisali jučer.

Suprug pacijentice koja je imala spontani pobačaj nakon dolaska iz Njemačke u Zagreb ispričao je za Index da su prije putovanja dva puta zvali hrvatsku ambasadu i pitali trebaju li se testirati na koronavirus prije dolaska.

"Rekli su da ne trebamo ništa od toga. Ni na granici nas nisu ništa tražili. Kad smo došli u Zagreb, supruga je prokrvarila i odmah smo otišli na Sveti Duh. Ispred bolnice je kontejner gdje medicinska sestra uzima podatke. Supruzi su odmah izmjerili temperaturu i pitali je li testirana", kazao nam je Zagrepčanin s njemačkom adresom (podaci poznati redakciji).

Rekao je da supruga nije imala temperaturu, no da je ipak nisu htjeli primiti jer im je medicinska sestra rekla da ne primaju one koji nisu testirani.

"Doktor je supruzi rekao da joj se ništa ne može dogoditi"

"Rekla nam je da primarijus ne dopušta da ljude iz strane zemlje primaju ako nisu testirani. Potom je došao doktor i rekao nam da se ona prvo treba testirati. Na to smo rekli ok, neka je testiraju i zaprime jer jako krvari. Doktor je potom rekao da su testovi gotovi kroz dan-dva i da je dotad ne mogu primiti. Na pitanja gdje da se testiramo, rekao je da ne zna. Na to je moja punica rekla da se ovdje radi o životu, a liječnik je rekao da se ne radi o životu. Samo je pitao suprugu koliko je trudna i potom joj rekao da joj se ne može ništa dogoditi", kazao nam je.

Sa suprugom koja je bila trudna osam tjedana odmah je, nakon što su ih odbili primiti na Svetom Duhu, otišao u KB Merkur, gdje su je primili istog trena, priča.

I ondje su joj, navodi, izmjerili temperaturu, no odmah su je primili.

U bolnici Merkur su je odmah primili i izveli kiretažu

"U Merkuru su bili poprilično šokirani i rekli da ne znaju zašto su na Svetom Duhu tako postupili s nama. Odmah su zaprimili suprugu, rekli su da jako puno krvari i da moraju napraviti kiretažu, što su i učinili te je zadržali tijekom noći. Bili su jako ljubazni i susretljivi. No ja sam toliko bio u šoku postupkom na Svetom Duhu da sam ih odmah išao prijaviti u Ministarstvo zdravstva. Tamo mi je čovjek na porti rekao da im nije uredovno radno vrijeme, no potom je došla neka gospođa koja je sve zapisala i dala mi mail adrese da prijavim slučaj. Znači Hrvatska poziva turiste iz Njemačke da dođu, da ne trebaju nikakva testiranja, i onda neki lokalni šefovi imaju svoja pravila", ispričao nam je.

Za kraj dodajmo kako na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoje upute i preporuke za one koji ulaze u Hrvatsku, a u njima piše da se osobe bez simptoma ne trebaju testirati.

"Kod asimptomatskih povratnika se ne preporučuje testiranje jer osoba koja je prvih dana negativna u laboratorijskom testu može nakon par dana oboljeti. Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su tako da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Sve osobe, hrvatski i strani državljani, koje ulaze u Republiku Hrvatsku, dobit će letak s Preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih se trebaju pridržavati", stoji u uputama.

Pročitajte više