ZENICA: GOSPODARSKI SAJAM NA KOJEM NASTUPA 75 HRVATSKIH TVRTKI

Gospodarski sajam ZEPS 2003., na kojemu je Hrvatska zemljapartner, otvoren je u utorak u Zenici u nazočnosti visokih bosanskohercegovačkih i hrvatskih dužnosnika.

Na jubilarnom desetom ZEPS-u ove je godine zastupljeno 595 izlagača iz 29 zemalja a samo iz Hrvatske ih je 75.

Zenički gospodarski sajam otvorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić koji je izrazio očekivanje kako će se njegovim održavanjem doprinijeti bržem razvitku BiH ali i uspješnijoj suradnji s drugim zemljama.

U svojstvu posebnog izaslanika hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na otvaranju je govorio ministar gospodarstva Hrvatske Ljubo Jurčić. On je kazao kako je Hrvatskoj čast biti zemljom-partnerom na jednom ovakvom okupljanju gospodarstvenika.

Jurčić je istaknuo kako je gospodarska suradnja Hrvatske i BiH već godinama u stalnom usponu pri čemu je BiH za Hrvatsku među najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerima. Samo u 2002. godini ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 870 milijuna američkih dolara dok je u prvih sedam mjeseci ove godine robna razmjena dosegnula iznos od 604 milijuna dolara. Izravna ulaganja Hrvatske u BiH za proteklih deset godina iznosila su 187 milijuna dolara. Još bolja i uspješnija suradnja, po Jurčićevim rječima, uslijedila bi kada bi proces privatizacije u BiH bio brži i učinkovitiji.

Uz ministra Jurčića u Zenicu su stigli i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević te Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran. Najavljeno je i sudjelovanje glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Željka Ivančevića i predsjednika Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Antona Kovačeva.

U povodu nastupa hrvatskog gospodarstva na ZEPS-u, u Zenici će biti održana i posebna poslovna konferencija posvećena gospodarskoj suradnji a posebice robnoj razmjeni te izravnim ulaganjima hrvatskih poduzeća u BiH.

Posebno će se razmatrati mogućnost zajedničkog nastupa tvrki iz BiH i Hrvatske na tržištima trećih zemalja što bi, prema ocjenama ministra Jurčića i Nadana Vidoševića, trebala biti ključna orijentacija gospodarstvenika dvije zemlje u narednom razdoblju.

Ministar Jurčić u Zenici će u utorak biti domaćinom "Hrvatske večeri".

Pročitajte više